Banaania poskeen

Tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen sanoo, että syrjintä raskauden ja perhevapaan perusteella on merkittävä ongelma Suomessa. Siksi hän on käynnistänyt 10.12.2012 kampanjan perhevapaasyrjinnän lopettamiseksi.

Oulun seudun yrittäjänaisten puheenjohtaja Raija Tuominen on mukana kampanjassa. Hän vertaa miehen ja naisen asemaa työhönottotilanteessa näin: ”Jos kaupassa on banaaneja, jotka maksavat euron ja toiset kaksikymmentä euroa, niin kyllähän sitä valitsee euron banaanit, jos ne ovat muuten keskenään samanlaisia.”

http://yle.fi/uutiset/yrittajanaiset_vaativat_-_vuosikymmenten_jahkailus…

Miehen kustannus työnantajalle on siis hänen mukaansa kahdeskymmenes osa naisen kustannuksista.

Kaikki tuo kustannusero ei voi johtua raskaudesta ja perhevapaista. Ajatellaanpa ”kauhuskenario”: Työnantaja palkkaa juuri valmistuneen 25-vuotiaan naisen tai 26-vuotiaan miehen (mieshän on ollut vuoden intissä ja valmistuminen on siirtynyt vuodella).

Laskelman oletusarvot: Molempien palkka 3000 euroa kuussa ja molemmat jäävät eläkkeelle 62-vuotiaina. Nainen synnyttää todennäköisesti 1,8 lasta tai sanotaan selvyyden vuoksi kaksi, kahden vuoden välein. Emme ota huomioon isäkuukautta emmekä sitä lisäkustannusta, mikä työnantajalle aiheutuu kertausharjoitusten vuoksi.

Äitiyspäiväraha on 56 arkipäivää 92,5 %  ja 49 arkipäivää 70,7 % palkasta. Vanhempainraha äidille on 30 päivää 77 % ja 128 arkipäivää 70,7 % palkasta. Kuukaudessa on 25 arkipäivää. Jos työnantaja maksaa koko äitiys- ja vanhempainkauden palkan, työnantajalle maksetaan nämä korvaukset, jolloin työnantajan kustannuksiksi jää erotus.

Kahdesta lapsesta työnantajalle tulee noin 0,8 % lisäkustannusta naisen palkkamenoihin.

Jos banaani maksaa euron ja toinen banaani euron ja sentin, niin minä valitsen maun perusteella.

Äitiyden kustannukset ovat työnantajalle korkeintaan prosentin luokkaa, mutta naisen muut lisäkustannukset Tuomisen mukaan 1899 % suuremmat kuin miehellä, joten kellään järkevällä työnantajalla ei ole muuta mahdollisuutta kuin palkata se mies. Mutta ei naishakijan ehkä-äitiyden vuoksi.

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu