Työttömyyden tilastoinnista

Tänään julkistettiin helmikuun 2013 työttömyystilastot.

Tilastokeskuksen mukaan helmikuussa oli työttömänä 231 000 henkilöä, joista 132 000 miestä ja 99 000 naista. Miesten työttömyysaste oli 9,7 % ja naisten 7,6 %. Tilastokeskus tekee puhelinkyselyn, jonka mukaan se sitten arvioi lukunsa. Alle 24-vuotiaita oli työttömänä 64 000 eli työttömyysaste oli 21,5%. Sukupuolittain lukuja ei häveliäisyyssyistä ilmoiteta. Asevelvolliset (noin 20-25 000) eivät edes ole työttömissä mukana, eivät tosin tee työtäkään Tilastokeskuksen mukaan, vaan ovat työvoiman ulkopuolella.

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) mukaan työ- ja elinkeinotoimistoissa oli helmikuun lopussa 291 000 työtöntä työnhakijaa. Nämä siis olivat itse käyneet toimistossa ja kirjautuneet työttömäksi työnhakijaksi.

Jos oletamme, että molemmat luvut ovat oikein, siellä työ- ja elinkeinotoimistoissa on käynyt helmikuun viimeisellä viikolla melkoinen vipinä, kun 60 000 henkilöä on ilmoittautunut lisää kortistoon verrattuna Arvauskeskuksen lukuun, joka on kuukauden keskimääräinen.

Eikä tämä ole koko kuva työtä vailla olevista. Syrjäytyneet nuoret (ja vanhemmatkin) ovat niitä, jotka katoavat tällaisista tilastoista kokonaan. Jos et ole kirjautunut työttömäksi, et ole TEM:n työvoimatilastoissa. Ja Tilastokeskuksen puhelinsoittoihin syrjäytyneet tuskin vastaavat kolmea sekuntia kauemmin.

Lisäämällä tuohon 21,5 %:iin syrjäytyneet ja asevelvolliset, nuorten työttömyysprosentti näyttää hurjalta. Eikös se hallitus luvannut jotain takuuta työ- tai opiskelupaikasta jokaiselle nuorelle, vai alkaako muistini pätkiä?

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu