Naisille on taattava tasa-arvoinen eläke

Ylläolevan vaatimuksen oli kirjoittanut 4.4.2013 Hesariin Juri Aaltonen, Toimihenkilöliitto Erto:n puheenjohtaja.

Jälleen yksi mies, joka ei ymmärrä palkkojen ja eläkkeiden muodostumista. Kertaan perusasiat: 1. Suomessa miehille ja naisille maksetaan tasa-arvoista palkkaa. Tehtyä työtuntia kohden kokoaikatyötä tekevät miehet ja naiset saavat samaa tuntipalkkaa. 2. Kun miehet tekevät vuodessa noin 20 % enemmän työtunteja, niin sen vuoksi naisten vuosiansiot ovat noin 82 % miesten vuosiansioista. Asaiassa ei ole tasa-arvo-ongelmaa, jos naisia ei pakoteta tekemään vähemmän töitä kuin miehet. Tästä en ole kuullut, mutta sen olen kuullut, että naiset ovat hanakoita t-e-neuvotteluissa työajan lyhennykseen.

3. Kun naiset nauttivat eläkettä keskimäärin 6 vuotta miehiä kauemmin, niin samasta palkasta nainen saa 50 % enemmän eläkettä kuin mies (elinikäoletuksella n 78, m 72 vuotta). Kun TEL-maksu on sama, tässä on huima eläke-etu naisille.

Eläke-etu naisille näkyy myös eläkeyhtiöiden vuositason laskelmista. Vuonna 2010 miesten palkkasumman perusteella perittiin 11,1 miljardia euroa TEL-maksuja ja samana vuonna miehille maksettiin eläkkeitä 10 miljardia. Naisten palkkasummasta kerättiin ekäkemaksuja 7,9 miljardia ja eläkkeitä maksettiin naisille 9 miljardia. Mitkä olisivat tasa-arvoiset summat Juri Aaltosen mielestä?

Juri Aaltonen vaatii naisille hoitovapaan ajalta parempaa eläkettä, nythän hoitovapaa on ”vain” 694,84 euroa kuukaudessa, josta kertyy siis myös eläkettä. Äitiys- ja vanhempainvapaan verotettavat tulot ovat noin 80 % palkasta ja eläkettäkin kertyy 80 % työnteon eläkekertymään verrattuna.

Jos Juri Aaltonen ymmärtäisi hitustakaan tasa-arvon päälle, hän ennen naisten vaatimuksia vaatisi miehille eläkettä asevelvollisuuden ajalta. Kun siitä ei makseta mitään palkan korvausta, niin eläkekertymä on nolla. Vaatimani eläke-etuus pitää laskea miesten viimeisen työvuoden tulojen perusteella. Se viimeinen työvuosihan jää jokaiselta asevelvollisuuden suorittaneelta tekemättä.

Naisilla on jo nyt paremmat eläke-etuudet kuin miehillä. Siinä on se tasa-arvo-ongelma.

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu