R.I.P. Margaret Thatcher

Rautarouva (sosialististen maiden antama kielikuva Margaretista) on kuollut.

Blogin aiheeseen kuuluen kerron omakohtaisen työelämään liittyvän jutun hänestä.

Olin töissä Isossa-Britanniassa 80-luvun alussa. Työpaikkani oli Basingstokessa, noin 50 kilometriä Lontoosta. Eräänä kesänä toin perheeni Lontooseen viikoksi, kun aika alkoi käydä pitkäksi. Ajatus oli, että asumme Lontoossa hotellissa ja käyn vain päiväseltään töissä, jotta voin viettää illat ja kaksi viikonloppua perheeni kanssa.

Ihan suunnitellulla tavalla ei käynyt. Margaret päätti, että Ison-Britannian rautatiet siirtyvät käytäntöön, joka tunki uutisista läpi nimellä ”flexible rostering”.

Britannian valtion rautatiet menivät sillä viikolla  lakkoon ja busseja ei ollut riittävästi korvaavaan liikenteeseen. Niinpä minä lähdin aamuvarhain bussiasemalle yrittämään bussimatkaa ja palasin Lontooseen iltamyöhään.

Minua kiinnosti tietysti se, mikä on ”flexible rostering”. Minulle selitettiin, että brittiläisissä junissa oli kaksoismiehitys, kahdet veturinkuljettajat ja kahdet konduktöörit. Tämä siksi, että ay-liike vaati kellontarkkoja kahvi- ja ruokataukoja. Niinpä kun ay-liikkeen työehtosopimuksessa määrittelemä kahvi/ruokatauko alkoi, astui toinen miehistö remmiin ja ajoi junaa ja palasi rentoutumaan, kun varsinaisen miehistön kahvi/ruokatauko oli ohitse. Se kakkosmiehistö teki oikeasti töitä kahdeksassa tunnissa vajaan tunnin.

Minua suomalaisena tämä tietysti kummastutti, meillä Suomessa nämä asiat oli saatu sovituksi ”joustavasti” jo aikapäiviä sitten. Niin kuin muistouutisista olemme nähneet, tällainen puuttuminen ay-politiikkaan teki paljon työttömiä ja siitä tuli mellakoita.

Työpaikkojen häviäminen on aina surullista, joskus sen julkisella sektorilla ymmärtää.

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu