Natsikortti kokkiohjelmissa

Vähän yli viikko sitten bloggasin kokkiohjelmista ja ihmettelin, miksi Masterchef-ohjelmassa oli vain yksi kilpailija seitsemästä ja TopChef-ohjelmassa yksi neljästä oli nainen jäljelläolevista. Kahdessa edellisessä MasterChef- ja TopChef-kilpailussa kaikki loppukilpailijat olivat miehiä.

Tänään loppui TopChef ja nainen voitti. Ennen ohjelman loppuratkaisua puheenvuorossaan Kira Weckman veti esiin natsikortin. Hän sanoi, että hän haluaa osoittaa, että menestyäkseen ruokakisassa kokilla ei tarvitse olla kulkusia. Mitähän valinnanvaraa tuomaristolle jäi?

Olisihan Kira voinut voittaa ilman natsikorttiakin, en ole maistanut kummankaan kokin aikaansaannoksia, mutta se takasi varman voiton. Katsellessani ohjelmaa vakuutin vaimolleni  jo silloin kun natsikortti vedettiin esiin, että Kira voittaa.

Kun muistelen työelämäni varrella sattunutta, työtoverini ovat kertoneet inside-juttuja natsikortin käytöstä. Natsikorttia (=naisvastaisuus nykyisin) vastasi ennen neukkuvastaisuus. Kun Suomessa valittiin ydinvoimalaa, oli loppukilpailussa Neuvostoliiton tarjous. Kaikille oli selvää, että se voittaa. Kun Valtionrautatiet valitsi sähköveturia, niin vaikka loppukilpailussa oli suomalainenkin veturi, niin kaikille oli selvää, että voittaja tulee olemaan ”Siperian susi”. Ystäväni, joka edusti neuvostoliittolaista matkustajakonetta Suomessa (Tupolev) kertoi minulle, että tärkein tehtävä hänellä on saada kone Finnairin konehankintojen loppukilpailuun, sen jäkeen peli on selvä. Finnairin taktiikkana taas oli olla päästämättä neukkukonetta esikarsinnasta lävitse ja Finnair onnistui kerta toisensa jälkeen.

Jos minulla olisi mahdollisuus lyödä vetoa MasterChef-kokkikilpailun lopputuloksesta, joka ratkeaa ensi viikolla, löisin kymmeniä tuhansia euroja ensimmäisenä naisena loppukilpailuun selvinneen Kira Åkerströmin puolesta. Hän kyllä taitaa olla niin fiksu, ettei itse vedä natsikorttia esiin. Hän tietää voittavansa ilmankin, koska natsikortti leijuu ilmiselvästi jo ilmassa.

Ensimmäinen nainen, joka selviytyy loppukilpailuun kokkikilpailussa vuosien kilpailujen jälkeen, ei voi hävitä.

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu