Suuri puhallus

Euroopan keskuspankki EKP on tunnustanut Suomen valtion puhaltaneen työeläkerahastot itselleen. Suomen valtiohan sai EU-sopimukseensa lausuman, että työeläkerahastot lasketaan Suomen julkisen sektorin rahaksi. Siinä ei sanota, että Suomen valtio voi pitää rahat itsellään.

EKP julkaisi kotitalouksien nettovarallisuudet maittain. Suomen luvuissa ei ole mukana kotitalouksien palkkasummien perusteella työnantajilta perittyjä työeläkerahastoja. Ei myöskään työntekijältä itseltään perittyjen TEL-maksujen rahastointiosuutta, noin 5 % joka tilistä. Kaikki TEL-rahastot ovat EKP:n laskelmissa valtion rahaa.

Kun Suomen kotitalouden nettovarallisuus on EKP:n mukaan 85 800 euroa, se olisi noin 145 000 euroa, jos valtio ei olisi ”puhaltanut” työeläkerahastoja. Kun euromaiden talouksien keskiarvo on 109 200, olisimme ilman suurta puhallusta todellisuudessa paljon keskiarvon yläpuolella.

Toki on otettava huomioon, ettei kansallisomaisuutta ole EKP:n laskelmissa jaettu kotitalouksille. Kansallisomaisuutta ovat esimerkiksi valtion kiinteistöt, maa- ja metsäomaisuus, infrastruktuuri yms. Toinen puute tilastoissa on, ettei kotitalouksien keskikokoa ole ilmoitettu. meillähän se on perin pieni, vuonna 2010 vain 2,08 ja meillä on kotitalouksissa kulutusyksiköitä keskimäärin 1,47. Mielestäni kuvaavampi vertailu olisi saatu laskemalla nettovarallisuus henkeä kohti.

Niin tai näin, valtio on EKP:n tunnustamana puhaltanut palkoistamme pidätetyt TEL-rahastot.

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu