Sukupuolten palkkaeroja pohtivan ryhmän työ viivästyy

Hauska uutinen, vaikka se onkin läpisurullinen tasa-arvon kannalta.

1. Sukupuolten palkkaeroja pohtiva työryhmä oikein pohtii palkkaeroja? Jos käyttäisivät työelämää, palkkalaskentaa ja tilastoja tuntevia asiantuntijoita, ei tarvitsisi pohtia. Nämä kertoisivat, että Suomessa miehet ja naiset saavat samaa palkkaa tehtyä vuosityötuntia kohden. Naiset saavat tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkisen mukaan vuosiansioina 84,4 % miesten ansioista, mutta se selittyy sillä että miehet tekevät noin 15-20 % enemmän vuosityötunteja kuin naiset. Tilastokeskuksen palkkatilastot (joita STM käyttää) eivät ole tasa-arvotilastoja Tilastokeskuksen pääjohtajan mukaan eikä niissä ole huomioitu eroja tehdyissä työtunneissa.

2. STM ei hyväksynyt työryhmän esitystä vaan vaatii pidemmälle vietyjä toimenpiteitä. STM:n edustaja työryhmässä on Outi Viitamaa-Tervonen, joka oman ilmoituksensa mukaan ei ymmärrä palkkatilastoja. Mitä ne pidemmälle viedyt toimenpiteet voisivat olla? Itse asiassa miehet saavat jo naisia vähemmän palkkaa, kun palkkavertailu tehdään siten kuin Suomen 50 vuotta sitten ratifioima samapalkkasopimus ILO 100 -sanoo. Lisäksi Suomessa ei ole tehty yhtään palkkavertailua siten kuin EU parlamentin päätöslauselma 2008/2012(INI) määrittelee. Siinähän vaaditaan mm. tuottavien työtuntien huomioimista.

Olisiko STM:n tasa-arvoyksikön ja Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan jo aika lopettaa rahan pistäminen epäasiallisiin toimikuntiin ja pistää tilalle joku työelämää, palkkalaskentaa ja tasa-arvoa tunteva  tiedemiesryhmä tutkimaan, miltä palkkaero näyttää ihan oikein laskettuna.

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu