VM vaatii, tehkää enemmän töitä!

Lainaus tämän päivän totuuden torvesta: ”Suomen kestävyysvaje on VM:n mukaan runsaat neljä prosenttia bruttokansantuotteesta eli noin kahdeksan miljardia euroa. Vaje kaventuisi, jos Suomessa tehtäisiin enemmän töitä.”

Joku on keksinyt ikiliikkujan valtiovarainministeriössä. Kun Suomessa tehdään enemmän töitä, hyvinvointivaltio pysyy pystyssä.

Siis mitä töitä? Jos hallitus pitäisi lupauksensa nuorisotakuusta, työnteko lisääntyisi. Jos asevelvollisuus lopetettaisiin, miehet tekisivät noin 3 % enemmän töitä. Asevelvolliset kun ovat Tilastokeskuksen mukaan ”työvoiman ulkopuolella”.

Yksityinen sektori ei voi työllistää enempää, koska se työllistää jo nyt kaikki kannattavaisuuden rajoissa. Julkisella sektorilla voistaisiin tehdä enemmän töitä, sillä esimerkiksi kuntasektorilla tehdään nykyisin yli 10 % vähemmän vuosityötunteja kuin yksityisellä sektorilla. Ja tässä ei ole vielä otettu huomioon sitä, että julkisella sektorilla jäädään täydelle työeläkkeelle yksityistä sektoria aikaisemmin.

Mitä se VM ajaa takaa? Pelkkä puppusanageneraattorin tuottama julkilausuma ei riitä, pitää kertoa tarkemmin, mitä töitä Suomessa pitäisi tehdä. Muuten koko juttu on poliittista jargonia ilman yhteyttä reaalimaailmaan.

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu