Suomen naisten tuottavuudesta ruotsalainen tutkimus

Sain Akavalaiselta Tuula Arkiolta linkin ruotsalaisen Åsa Löfströmin tekemään tutkimukseen siitä, kuinka paljon bruttokansantuote nousisi eri EU-maissa, jos naiset teksivät yhtä paljon ja yhtä tuottavaa työtä kuin miehet.

http://www.arifl.regione.lombardia.it/shared/ccurl/278/82/EUstudie_sidvis[1].pdf

Åsa Löfström: Gender equality, economic growth and employment

Sivulla 29 on taulukko, jonka mukaan Suomen bruttokansantuote nousisi 19 %.

Vaikuttavat syyt olivat: Jos naisten työllisyysate nousisi samaan kuin miesten, BKT nousisi 3 %. Jos naisten ja miesten osa-aikatyölliset tekisivät kokoaikatyötä, BKT nousisi 6 % ja jos naiset tekisivät yhtä monta työtuntia yhtä tuottavasti töitä kuin miehet, Suomen BKT nousisi 10 %.

Kahteen ensimmäiseen en ota kantaa, mutta tuo viimeinen on mielestäni oikein laskettu. Olenhan täällä monesti kertonut, että kokoaikatyötä tekevät miehet tekevät vuodessa noin 20 % enemmän työtunteja kuin naiset. Ja kun naiset ovat puolet työvoimasta, tuo 10 % on sama kuin minun laskelmani puolitettuna.

Tästä siis olen samaa mieltä: Jos Suomessa olisi töitä tarjolla ja naiset tekisivät yhtä hyödyllisiä töitä kuin miehet ja naiset alkaisivat tehdä yhtä paljon ja yhtä tuottavasti työtunteja kuin miehet, Suomen BKT nousisi 10 %.

Se onkin sitten ihan eri asia, jos naiset alkaisivat tehdä niitä nykyisiä töitään enemmän. Silloinhan talouden pohja romahtaisi, koska julkisen sektorin osuus BKT:stä (nykyisin 56 %), nousisi yli kuudenkymmenen ja sitähän Suomen talous ei kestäisi.

Åsa Löfströmin tutkimus on siten täysin teoreettinen ja siinä esitettyjen ajatusmallien toteuttaminen käytännössä johtaisi katastrofiin.

Naisten lisääntynyt työmäärä pitäisi keskittää viennin lisäämiseen. Mutta mitä he tekisivät, kun siellä ei enää riitä työtä miehillekään?

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu