Mätäkuun juttu: Feministitutkijat jyrää meitit

Tämä on mätäkuun juttu, vaikka tämä tapahtui jo kesäkuussa.

Valtion virasto, Työsuojelurahasto, teki 17.6.2013 päätöksen 113052 ja antoi 130 000 euroa tutkimushankkeelle: ”Sukupuoli, koulutus ja palkkatasa-arvo – toimihenkilöliikkeen järjestäytymisen erityisyys 1960-2010”.

Tutkimushankkeen yhdyshenkilö on Anu-Hanna Anttila (dosentti Turun Yliopisto/ Adjunct Professor, VTT / Doc.Soc.Sci). Turun yliopiston sivuilla hän mainitsee  asiantuntemuksekseen mm. sukupuolisensitiivisen luokkateorian ja laadullinen tutkimus ja menetelmät. Minä olen tuosta laadusta eri mieltä, mutta haitanneeko tuo kuuluisaa feministitutkijaa mitenkään?

Viime vuoden naistutkimuksen päivillä Anu-Hanna Anttila piti esityksen aiheesta: ”Sukupuolitettu kotityönjako ja järjestykset.” Sen esittelyssä hän kertoo seuraavaa: ”Ajankäyttötutkimukset osoittavat suomalaisten naisten kokonaistyöajan ja ”toisen vuoron” olevan pidempiä kuin miesten. Väite naisten kaksoistaakasta ei siis ole liioiteltu.”

Se ei ole liioiteltua, se on skeidaa. Anu-Hanna ei ymmärrä ajankäyttötutkimuksesta enempää kuin porsas Pohjantähdestä. Ei tuossa ole todistettu naisten kaksoistaakasta mitään. Vai onko se tasa-arvon vastaista, että vanhapoika Vantaalta siivoaa, tiskaa ja pyykkää vähemmän kuin ikäneito Ikaalisista. Tai se, että 15-vuotias poika siivoaa huonettaan vähemmän kuin 15 vuotias tyttö. Se ajankäyttötilaston aineisto, johon Anu-Hanna viittaa on nimittäin koottu KAIKISTA suomalaisista 15-115-vuotiaista miehistä ja naisista. Mikä ihmeen kaksoistaakka? Ei kai miessinkun ravintola-, siivous- ja pyykkäyspalvelujen runsaampi käyttö ole taakka naissinkuille? Palveluiden käyttöhän on mannaa naistyövoimalle, joka on enemmistönä palveluissa.

Anu-Hanna nimittäin jatkaa: ”Analysoin 62 ansiotyötä tekevän perheellisen naisen kotityönjakoa ja ajankäyttöä Tilastokeskuksen ajankäyttöpäiväkirjojen (1999–2000; 2009–2010) avulla.” Ihmettelen, miksi vain 62:n? Harrastiko hän valikoivaa lajittelua? Kyllä siinä aineistossa olisi ollut satoja ansiotyötä tekevää perheellistä naista, niinkuin Hannu Piekkolan tutkimus osoittaa.

Hetkinen. Anu-Hanna siirtyy lipevästi tässä tutkimuksessaaan ”perheellisiin” naisiin. Hän ei ole ymmärtänyt, että hänen alkulauseen argumenttinsa kaksoistaakasta ei koskenutkaan perheellisiä naisia. Tai sitten hän huijaa. En ollut mukana naistutkimuspäivillä, mutta jotenkin epäilyttää, että Anu-Hanna ei siellä esittänyt Työministeriön nettisivuilta löytyvää Hannu Piekkolan tutkimustulosta, jonka mukaan vuonna 1999-2000 (siis sama aineisto kuin Anu-Hannan tutkimuksessa) parisuhteessa elävät miehet tekivät 8,5 tuntia enemmän yhteenlaskettua ansio- ja kotityötä viikossa kuin heidän naiskumppaninsa. Tällaisia pareja Piekkola löysi aineistosta satoja. Mikä onkaan siis oikea kaksoistaakka? Se, että parisuhteessa elävät miehet tekevät 8,5 tuntia kumppaneitaan enemmän työtä perheensä hyvinvoinnin hyväksi!

Tällaiselle feministitutkijalle annettiin siis valtion hallitsemaa rahaa 130 000 euroa. Jos minä saan jostain edes 10 000 euroa, lupaan tehdä tutkimuksen, jolla olisi enemmän yhteiskunnallista merkitystä, kuin Anu-Hannan tulevalla tutkimustuloksella. Luulen nimittäin, että Anu-Hannan tutkimus tulee osoittamaan, että toimihenkilönaiset ovat palkkakuopassa miehiin nähden. Miksi tuhlata 175 000 euroa (tutkimuksen kokonaiskustannusarvio) tutkimukseen, jonka lopputulos on jo tiedossa?

Minun tutkimukseni saattaisi osoittaa ihan muuta, sillä minä ottaisin palkkaerotutkimukseen mukaan tehdyt työtunnit, niinkuin EU edellyttää.

Vieläkö joku ihmettelee, miksi Suomella menee huonosti? Miljoonia euroja tuhlataan pseudotutkimuksiin, joilla ei ole mitään todellisuuspohjaa ja yliopistot kouluttavat ihmisiä tutkimusaloille ja virkoihin, jotka ovat ”hyvinvointivaltion” edellytys, sillä muutenhan nämä ihmiset olisivat työttömiä.

Joskus tuntuu, että naistutkimuksessa sokea taluttaa mykkää, joka kantaa rampaa. Niin kaukana heidän tutkimuksensa ovat todellisen elämän ongelmista.

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu