Makkara lisää masennusriskiä

(Huom. Tämä ei kuulu tarkasti ottaen blogin aihepiiriin (palkkaerot ja tehdyt työtunnit), mutta kun molemmat blogin aiheet perustuvat tilastotieteeseen, niin kerron tämän jutun täällä.)

Itä-Suomen yliopistossa on hyväksytty Anu Ruususen väitöskirja, jossa hän väittää, että makkaraa ja makeita jälkiruokia syövät ihmiset sairastavat masennusta enemmän kuin ne , jotka syövät kasviksia.

Suomen tilastotieteen isä, professori LeoTörnqvist (Linus Thorvaldsin isosä, tiedoksi pubivisailuihin osallistuville), huomautti luennollaan siitä, että varokaa kävelykeppi-ilmiötä.

Lontoon Cityn suurpankkien edustalla oli tehty otos ja havaittu, että hopeapäinen kävelykeppi on korrelaatiossa rikkauteen. Asiakkailla, joilla oli hopeapäinen kävelykeppi, oli huomattavasti suuremmat talletukset ja omaisuus kuin niillä, joilla ei ollut.

Vai olisiko sittenkin niin, että suuret rikkaudet ja suuren pankkitilin keränneet käyttivät muita yleisemmin hopeapäistä kävelykeppiä esimerkiksi vanhuuden tai kihdin vuoksi. (Minä olen tilastollinen poikkeus, joka ei horjuta korrelaatiota. Löysin hopeapäisen kävelykepin ostamastani kesämökistä ja käytän sitä tarvittaessa oikean polven nivelrikon vuoksi).

Korrelaatio ei ole kausaatio. Anun pitäisi vielä todistaa, etteivät masentuneet ihmiset syö roskaruokaa sen takia, että ovat masentuneita, ja etteivät mieleltään terveet ihmiset syö tavanomaisesti kasviksia, niin minäkin uskoisin Anua.

_______________________________________________

Jos Anu olisi oikeassa väitteineen, niin seuraavia asioita ei tarvitsisi tutkia sen enempää:

Fakta: Tilastokeskuksen työolotutkimuksen mukaan työnsä kokivat raskaimmiksi kuntasektorin työntekijät.

1. Koska kuntasektorilla on suhteessa enemmän naispuolisia esimiehiä kuin yksityisellä sektorilla, niin on olemassa korrelaatio: Minkä enemmän naispuolisia esimiehiä, sen raskaammaksi työ koetaan.

2. Koska kuntasektorilla tehdään noin 10 % vähemmän työtunteja kuin yksityisellä sektorilla, niin on olemassa korrelaatio: Mitä lyhyempi työaika, sen raskaammalta se tuntuu.

Itä-Suomen yliopistossa nämä korrelaatiot riittäisivät ilmeisesti hyvin tohtorinväitöskirjan läpimenoon. Minulle se ei riitä. Minä tutkin asioita, jotka aikuisen oikeasti ovat tutkimisen arvoisia ja todistettavissa myös kausaalisesti.

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu