Tätä et voi lukea Helsingin Sanomista

Kuntasektorin tuottavuus vuosityötunteina

Kuntaliiton apulaisjohtaja Reijo Vuorento sanoo kirjoituksessaan ”Kuntien tehottomuus on sitkeä myytti” (HS Mielipide 26.9.2013) että Suomen kuntasektori kestää tehokkuus- ja tuottavuusvertailun. Suomessa ei ole samanlaista kuukausipalkkaisten tuottavuuden mittaustapaa kuin tuntipalkkaisten tuottavuuden mittauksessa. Ainoaksi keinoksi jää mitata tehtyjä tuottavia vuosityötunteja siten kuin EU-parlamentin päätöslauselmassa 2008/2012(INI) kohdassa G vaaditaan, eli läsnäolotunteina työpaikalla. Niitäkään ei kukaan ole mitannut Suomessa ammattialoittain. Emme tiedä esimerkiksi, ovatko insinöörit tuottavampia kuin sairaanhoitajat vaikka sen tiedämme, että insinöörit ansaitsevat kuukaudessa enemmän.

Sektorikohtaisia vuosityöaikoja lasketaan Tilastokeskuksessa työvoimatutkimuksen aineistosta. Ne eivät ole tarkkoja, sillä tutkijat eivät pidä puhelinhaastattelumenetelmällä saatuja tutkimustuloksia kovinkaan luotettavina. Mutta jotain suuntaviivaa niistä sentään saadaan.

Vuonna 2008 yksityisen sektorin palkansaaja teki vuodessa noin 1645 tuottavaa työtuntia, valtiosektorin palkansaaja noin 1625 ja kuntasektorin palkansaaja noin 1510 työtuntia (http://www.stat.fi/til/tyti/2009/15/tyti_2009_15_2010-06-01_kat_005_fi.html, taulukko 10). Mukana on osa-aikaiset, mutta niitä on yksityisellä sektorilla Tilastokeskuksen mukaan suhteessa enemmän kuin kuntasektorilla, joten vuosityötuntien ero on kokoaikaisilla palkansaajilla suurempi kuin tuo 135 tuntia.

Olen kiinnostunut kuukausipalkkaisten tuottavuuden mittauksesta, mutta tutkimukseni on vasta käsitteiden määrittelyvaiheessa ja tällä hetkellä kaipaan asiaa aikaisemmin tutkineiden yhteydenottoa. Jos tutkimus onnistuu, tuloksia voi odottaa vasta vuosien päästä.

Pauli Sumanen, Hyvinkää
Työaika- ja palkkatilastotutkija

__________________________________________

 

Miksi olen HS:n bannissa?

Kun Samapalkkaohjelman puheenjohtaja Pentti Arajärvi kirjoitti vastineen minun kirjoitukseeni Sunnuntaidebatissa (HS 4.4.2010), hän sanoi mm. näin: ”Jotta erilaiset työtuntimäärät eivät vaikuttaisi, on katsottu selkeäksi tarkastella säännöllisen työajan tuloja.” (HS 14.4.2010).

Helsingin Sanomien päätoimittaja ei antanut minulle vastineoikeutta osoittaa, että tuo lause on valhetta. Valitin Julkisen Sanan Neuvostoon, joka antoi HS:n päätoimittajan antaman selvityksen jälkeen asian raueta. Mutta banni tuli Hesariin.

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu