Mikä meitä odottaakaan?

http://blogi.sefe.fi/

SEFEn blogissa Suomen Ekonomiliiton asiantuntijat, johto ja luottamushenkilöt kirjoittavat työelämän ajankohtaisuuksista…

Nyt siellä kirjoittaa Heini Toivanen, Hallituksen puheenjohtaja, Helsingin kauppatieteiden ylioppilaat (KY) ry näin: ”Jos vilkaistaan vähänkään naisten ja miesten palkkaeroja, tasa-arvo on aika paksusti sanottu. Hokema ”naisen euro on 80 senttiä” pitää valitettavasti edelleen paikkaansa myös pohjoisessa lintukodossamme. Olisi naiivia väittää, että ero johtuisi täysin vaikkapa miehiä suosivista palkanmaksajista. Osa erosta selittyy esimerkiksi sillä, että naiset ja miehet tekevät eri töitä, eri aloilla. Vaikka ero on havaittavissa kaikkien työssäkäyvien kesken, eroa on myös nais- ja miesekonomien välillä. SEFE:n tutkimuksen mukaan ekonominaisten ja -miesten välinen selittämätön palkkaero on 11 prosenttia yksityisellä ja neljä prosenttia julkisella sektorilla.Siis selittämätön. Se ero, joka ei ole mitenkään perusteltavissa.”

____________________________

Minä en valita, että naisen euro on 80 senttiä. Siinä ei ole mitään tasa-arvon vastaista. Päinvastoin. Miesten palkkataso on jopa alhaisempi Suomessa kuin naisten palkkataso. Jo vuonna 1968 legendaarisessa tasa-arvotutkimuksessaan Elina Haavio-Mannila sanoi, että palkkaeron syynä voi olla se, että miehet tekevät enemmän työtunteja. Hän päätyi tähän arvioon tutkimalla lääkärien työtunteja. Edelleenkin mieslääkärit tekevät noin 20 %  enemmän työtunteja kuin naislääkärit, mikä selittää heidän korkeamman ansiotasonsa naislääkäreihin verrattuna. Tilastokeskus pitää tätä ansiotasoeroa palkkasortona, mutta Tilastokeskus onkin poliittisesti johdettu Valtion Virasto.

Mitäpä jos SEFE vetäisi esiin tutkimuksen, jossa palkkaero on edelleen 11 prosenttia, kun MYÖS TEHDYT TYÖTUNNIT on huomioitu. Vai eikö SEFE:n mukaan työpanoksella pidä olla mitään merkitystä palkkauksessa?

Joku vuosi sitten kauppatieteiden opiskelijoista tehtiin tutkimus, jonka lopputulos oli, että miesopiskelijat odottivat valmistuttuaan alkupalkkansa olevan naisia suuremman. Sama tutkimus osoitti, että miesopiskelijat myös odottivat valmistuttuaan työtuntiensa olevan naisopiskelijoita korkeammat.

Siihen asti en voi kuin valittaa, että akateemisessa maailmassa Kauppatieteiden Ylioppilaiden (KY) hallituksen puheenjohtajana toimii henkilö, joka ei ymmärrä ansiotason ja palkkatason eroa. Onko Suomen talouden hallinta tulevaisuudessakin näin synkän näköistä?

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu