Palkat vai ansiot?

Tilastokeskus julkaisi seuraavat tiedot: ”Valtiolla kokoaikaisten palkansaajien
keskimääräinen ansio oli 3 647 euroa, kuntasektorilla 2 932 euroa
ja yksityisellä sektorilla 3 279 euroa.” ”Kokonaisansiot sisältävät säännölliseltä työajalta
maksettavan ansion lisäksi yli- ja lisätyöajalta maksettavat
palkanosat.”

Niiiiiin. Mitä tästä ymmärtää tavallinen tallaaja? Ainakaan uutisten lukija ei mitään. Ja tuskin edes Tilastokeskuksen tutkijatkaan. Lähde: Palkkarakenne 2012, Tilastokeskus, Lisätietoja: Sampo Pehkonen,
Mika Idman. Vastaava tilastojohtaja: Hannele Orjala.

Tämän huonon ymmärryksen päättelen siitä, että he eivät ole varoittaneet julkisesti, että tässä ei verrata tasa-arvoisesti eri sektorien palkkoja keskenään. Miksi ei?

1. Eri sektoreilla on erilaiset vuosityötunnit.Katso kuva täältä:

http://paulisumanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/150712-tata-et-voi-lukea-he…

Kun korjaamme Tilastokeskuksen palkkarakennetilaston ansioita Tilastokeskuksen omilla työvoimatutkimuksen vuosityötunneilla (vuodelta 2008, sillä vuoden 2012 lukuja ei ole saatavilla), saamme tulokseksi, että tuntipalkka tehtyä vuosityötuntia kohden on

– valtiolla 26,85 euroa/tunti

– kunnissa 23,15 euroa/tunti

– yksityisellä sektorilla 23,85 euroa/tunti

Suuret erot kuukausiansioissa muuttuvat oleellisesti, jos laskemme eroja ansioissa tehtyä työtuntia kohden.

2. Mukana vertailuissa on kaikki lisät. Tv-uutisissa mainitut poliisien hyvät ansiot perustuvat vuorotyö- ja yötyölisiin, jotka ovat mukana vertailussa, vaikka ne eivät ole epätasa-arvoisia ILO 100 -sopimuksen mukaan. Poliisien peruspalkka ”normaalin työajan” 8-16 työajalla on mielestäni tosi surkea.

3. Olisiko hyvä verrata samantasoista työtä tekevien ansioita? Valtio on ”yksityistänyt” kaikki duunarinsa (TVH, VR, Posti jne) ja ne lasketaan nykyisin yksityiseen sektoriin. Jäljelle valtiolle on jäänyt paljon koulutettuja ammattilaisia, kuten yliopisto-opettajat (ja tietenkin valitettavan runsaasti turhakkeitakin). Ei ammattirakenne koulutuspohjilla laskettuna ole sama eri sektoreilla. Tilastokeskus siis vertaa sairaalan siivoojien, betoniraudoittajien ja professorien ansioita sujuvasti keskenään.

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu