Nyt kaikki muuttakoot syrjäseudulle, kertoo tutkimus

Pravdan sivulta A18 lauantaina löytyy mielenkiintoinen hutkimus: ”Maalaiset ovat onnellisempia kuin kaupunkilaiset”. Lähteenä on Yhteiskuntapolitiikka-lehden artikkeli.

”Tutkimuksen oletus oli, että maaseudulla ollaan onnellisempia kuin kaupungeissa ja se myös osoittautui oikeaksi.” Jos siis haluat tulla onnelliseksi muuta syrjäseudulle! Siellä nimittäin oltiin onnellisempia kuin kuntakeskuksissa, lähiöissä ja esikaupungeissa. Tai kaupunkikeskustoissa, joissa oltiin vähiten onnellisia.

Tulin juuri syrjäseudulta, isäni kotitilalta, kaupunkikeskustaan Hyvinkäälle. Syrjäseudulta on lähimpään kauppaan, kouluun, lääkäriin, bensa-asemalle, niin, yleensä mihinkään palveluun 30 kilometriä. Kännykkämastokin on niin kaukana että 3G-yhteydestä voi vain haaveilla. TV-ohjelmia saa siellä näkyviin kuusi, muut ovat pikselimössöä. Lähimpiin katuvaloihin on matkaa vain kuusi kilometriä, mutta voin taata, etteivät ne meille näy, eikä sen kautta pääse muualle kuin vielä kauemmas palveluista. Eikä tämä paikka ole kuin kahden tunnin ajomatkan päässä Helsingistä.

Miksi minä lähdin ajamaan sieltä onnellisuuskeskuksesta kohti Suomen olosuhteissa onnettominta paikkaa?

En usko tuohon tilastoon.

Jutun lopussa kerrottiin nimittäin, että onnellisuuden tärkeimmät tekijät ovat hyvä terveys ja parisuhde. Niiden toteutuessa asuinalueella ei ole väliä.

Hetkinen. Aikuisista elää parisuhteessa yli kolme neljäsosaa. Ja siitä viimeisestä sinkkuneljänneksestä on varmaan 80 % terveitä. Jäljelle siis jää 5 %, joilla onnellisuus/v.tutus jää vaikuttamaan asuinaluetutkimukseen. Kun onnellisuuteen vaikutti edellisten lisäksi mm. hyvät naapurit, ei asuinalueella olekaan mitään väliä siihen, onko ihminen onnellinen vai ei.

Mutta raflaavan otsikon toimittaja sai aikaan. 

Kuvassa näette ihmisen onnellisuus- ja v.tutuskäyrät iän mukaisesti. Eri asuinalueilla ei asu samaa ikäluokkaa olevia ihmisiä. Kaupunkikeskustoissa siis asuu vähemmän onnellisia ihmisiä sen vuoksi, että siellä asuu nuoria ja keski-ikäsiä työssä käyviä asuntovelkaisia, joiden onnellisuus on alhaalla ja v.tutus korkealla. Siellä syrjäseudulla taas asuu eläkeläisiä omissa velattomissa asunnoissaan ”kauniita ja rohkeita” katsellen eivätkä he kaipaa muuta palvelua kuin kodinhoitajan, lääkärin ja hautaustoimiston palveluita. Siinä kunnassa, josta lähdin, on yli puolet asukkaista täyttänyt 55 vuotta. Onnellisia kuntalaisia pullollaan, paitsi jos sattuu olemaan nuori tai keski-ikäinen työhaluinen. Eläkeläisissä on syrjäseutujen onnellisuuden salaisuus.

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu