Mitä tutkimukset kertovat palkkaerosta?

Naisen euro on 80 senttiä. Samasta työstä ei makseta samaa palkkaa miehille ja naisille.

Tässä kaksi väitettä, joihin törmää alinomaa ja kertoja sanoo, että tutkimukset tukevat näitä väitteitä.

Mitkä tutkimukset?

Tänään 26.11.2013 SDP:n lehden Stadin Ruusun päätoimittaja Heta Warto kirjoitti HS:n yleisön osastossa näin: ”Maksetaanko samasta työstä samaa palkkaa? Tutkitusti tiedämme, ettei näin ole.”

Koska vastinettani ei julkaista Hesarissa, lähetän hänelle sähköpostia ja kysyn, mitkä tutkimukset? Itse en tiedä sellaisista tutkimuksista mitään, vaikka minulla itselläni on koottuna kymmeniä palkka- ja ansioerotutkimuksia.

ERTOn puheenjohtaja Juri Aaltonen taas vastasi kirjoitukseeni näin: ”Sukupuolten välistä palkkaeroa on tutkittu pilvin pimein. Tutkimukset ovat päätyneet siihen, että työuran aikaiselle palkkaerolle (naisen euro 82 senttiä) on löydettävissä enemmän tai vähemmän hyväksyttäviä syitä suurimmalle osalle palkkaeroa. Mutta viisi prosenttiyksikköä on ns. selittämätöntä ja käytännössä syrjivää.”

Kysyin häneltä sähköpostitse, mistä edes yksi tallainen tutkimus on löydettävissä. Hän vastasi minulle viittaamalla Tilastokeskuksen ja STM:n tasa-arvo- ja samapalkkaisuussivuille. Tilastokeskuksen palkkatilastot eivät ole tasa-arvotilastoja ja STM:N sivuilla pelkästään viitataan Tilastokeskuksen (epätasa-arvoisiin) palkkatilastoihin.

Tutkimus on tasa-arvokeskustelussa väärin käytetty sana, jos sillä viitataan Tilastokeskuksen tilastoihin, jotka eivät ole tasa-arvotilastoja. Tilastokeskus ei edes ymmärrä, mitä eroa on ansiotasolla ja palkkatasolla. Ansioiden vertaaminen ei ole tasa-arvoista palkkavertailua, sanoo EU parlamentti päätöslauselmassaan 2008/2012(INI).

 Juhana Vartiaisen tutkimuskaan (Sukupuolten palkkaeron tilastointi ja analyysi) ei ansioistaan huolimatta ole tasa-arvoinen, sillä hän kertoo, ettei tutkimuksessaan tarkastele ylityö- ja työaikamuuttujia. Mikä harmi!

Voiko joku lukijani kertoa tasa-arvoisesti tehdystä palkkatutkimuksesta? Ulkomaisetkin kelpaavat.

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu