Hammaslääkärien palkkaerot valtavia, kertoo IL

Iltalehti kertoi maanantaina ällistyttävän uutisen: ”Samasta työstä maksetaan usein samaa peruspalkkaa, mutta siitä huolimatta Tilastokeskuksen palkkatilastosta löytyy useita ammatteja, joissa säännöllisen työn keskiansiot ovat varsin eri suuruisia miehillä ja naisilla. Esimerkiksi naishammaslääkäreiden keskiansio on jopa tuhat euroa pienempi kuin miespuolisten kollegojen.”

En ole lukenut tätä tutkivan journalistiikan helmeä lööppiä pidemmälle, mutta ihmettelen, miksi tutkiva journalisti ei ottanut malliesimerkiksi lääkäreitä. Heillä ero on vieläkin suurempi. Lääkäri-lehti nimittäin kertoi, että mieslääkärit tekevät viidenneksen naislääkäreitä pidempää työpäivää, mikä näkyy heidän ansiotasossaan. Tilastokeskus kertoo ansiotasosta, että naislääkärin euro on 84 senttiä.

Kaiken tämän on huomannut jo 1960-luvulla Elina Haavio-Mannila, joka kertoo kirjassaan ”Suomalainen nainen ja mies”, että mieslääkärit ansaitsevat naislääkäreitä enemmän, mutta he tekevät myös pidempää työpäivää.

Jos tämä Elina Haavio-Mannilan huomio ei olisi unohtunut (pakkounohdettu?), suomalaisessa palkkavertailussa otettaisiin tehdyt työtunnit huomioon.

MUTTA EI!   ’Naisen euro’ -sloganin on pakko olla oikeassa, sanovat valtiofeministit ja nyt Iltalehtikin.

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu