Pienituloisuus katoaa vauhdilla, kertoo hallitus ylpeänä

Jutta Urpilainen mainitsi SDP:n puoluehallitukselle hallituksen sankariteoksi sen, että pienituloisia ihmisiä oli vuonna 2012 noin 70 000 entistä vähemmän. Lehdessä ei ollut mainintaa, oliko Jutta keksinyt uuden määritelmän ”pienituloinen”, joten otaksun, että hän käytti köyhistä peiteilmaisua pienituloinen.

Wikipedia määrittelee köyhän Suomessa näin: ”Suomessa köyhyysrajaksi määritellään kotitalouksien käytettävissä olevien tulojen perusteella se tulomäärä, joka on 60 prosenttia yhteenlaskettujen käytettävissä olevien tulojen mediaanista. Suomessa heitä on n. 13,2 % (2008). Joka viides yksinäisyrittäjä jää tuloissa köyhyysrajalle tai sen alapuolelle.” Myöhemmin kutsun heitä prosenttiköyhiksi. Tämän määritelmän mukaan meidän perheyksikkömme on prosenttiköyhä.

Olivatko nuo 70 000 rikastuneet niin, että jättivät köyhyyden taakseen? Tuskinpa. Prosenttiköyhän määritelmä ei ota kantaa, nousevatko heidän tulonsa. Vuonna 2008 köyhyyden rajana oli 1150 euroa kuussa käytettävissä olevaa rahaa yksinäisellä henkilöllä. Vaikka hallitus antaisi kaikille 50 % lisää verotonta rahaa, köyhien määrä ei muuttuisi. Ne samat ihmiset olisivat edelleen prosenttiköyhiä, koska kaikkien käytettävissä oleva raha olisi lisääntynyt puolella.

Hallituksen saavutukseksi voidaan lukea, että rikkaiden ja keskituloisten käytettävissä oleva rahamäärä vähenee veronkorotuksilla, lisäveroilla ja talouden lamalla. Jos hallitus vaikkapa kieltäisi yrityksiltä osingonjaon, köyhien määrä vähenisi heti huomattavasti. Köyhien määrä vähenee myös esimerkiksi lomauttamalla ihmisiä.

Olisi päästävä köyhyyden määritelmässä absoluuttiseen arvoon, esimerkiksi 1300 euroa kuussa per nenä taloudessa. Silloin muutokset köyhien määrässä olisivat helpommin havaittavia. Nythän prosenttiköyhistä irtaantuneilla tuskin on sen enempää rahaa käytettävissään kuin ennenkään. Toivottavasti heitä lämmittää edes se, että heitä parempiosaisilla menee entistä kehnommin.

Itse olen vähäosainen Hesarin luokkajakotestin mukaan. Ja perheemme on prosenttiköyhä. Voiko ihminen enää alemmas vaipua? Ei, eikä eläkeläinen ylemmäskään pääse.

http://www.hs.fi/datajournalismi/a1305759784361?jako=748257681d14e648455…

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu