Duunit uhattuina

Tänään A-Talkissa klo 21.05 oli aiheena ”Duunit uhattuina”. (Ei näy vielä YLE-Areenassa, mutta kohta varmaan nähtävissä jälkilähetyksenä.) Vieraina olivat työministeri Lauri Ihalainen, SDP, pääluottamusmies Pirkko Valtanen PKC, Raahen metallityöväen ao. 55, Aalto-yliopiston tutkija Paavo Järvensivu, ”Minä väitän: Talouskasvu ei ratkaise kriisejä”, ja digiajan sekatyömies Risto Linturi.

Keskustelun ytimenä oli katoavat ammatit 10-20 vuoden tähtäimellä.  Pääluottamusmies Valtanen ja hiilijalanjälkimies tri Järvensivu olivat keskustelun yleisluonteesta pihalla kuin lumiukot. En pystynyt hahmottamaan, mitä he puhuivat aiheesta. Toki saattoivat olla olla asiassaan oikeassa, mutta nykytilanteessa heidän mielipiteistään ei ole kuin haittaa.

Keskustelun ydin muodostui siis Ihalaisen ja Linturin vuorosanoista. Ihalainen paljasti ihan uuden tiedon Suomen työelämän tulevaisuudesta. Hän paljasti, että nykyään joka kuukausi irtisanotaan/irtisanoutuu 60 000 työsuhdetta ja uusia solmitaan 58 000. Joka kuukausi työpaikat siis vähenevät tahtia 2 000. Se tekee vuodessa 24 000, kymmenessä vuodessa 240 000 ja kahdessa kymmenessä vuodessa 480 000, mikä oli ohjelmakeskustelun takaraja. Minua kyllä ihmetytti Ihalaisen ratkaisu pulmaan: ”Miesten pitää kouluttautua naisvaltaisille aloille, kuten hoiva-alalle”. Jos tuo on selviämisen keino, minä olen ULA:lla.

Linturi yritti antaa vinkkejä, miten Suomi selviää, mutta hänen ideansa eivät saaneet vastakaikua. Suomi on paikoilleen jähmettynyt maa. Olemme vielä ”melkein” hyvinvointivaltio, mutta tällä menolla emme pitkään. Me kaadumme hitaasti, mutta varmasti tällä menolla.

Jokainen Suomen kansalainen saa joka joka kuukausi niskaansa yli 100 euroa lisää valtion velkaa. Kukapa sen maksaa aikanaan takaisin, jos kansalaiset eivät itse perskohtaisesti? Sen lisäksi tulevat kattamattomat eläkevastuut, joista valtio on lailla sitoutunut huolehtimaan. Toki eläkelakeja voidaan muuttaa, mutta ulkomailta otettua valtion velkaa ei hevin voi lailla tehdä mitättömäksi.

O tempora, o mores!

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu