Sopiiko BKT taloustilanteemme mittariksi?

”Nyt menee Suomella hyvin. BKT oli 2012 puolta suurempi kuin vuonna 2000, eikä meillä silloin mennyt huonosti. Nyt ei siis voi mennä huonosti.”

Näin perusteli eräs kirjoittaja positivismiaan taloustilanteestamme. Onko BKT kasvanut puolella vuodesta 2000 vuoteen 2012? No ei ihan, sillä vuonna 2000 se oli 132,2 Mrd euroa ja 2012 192,5 Mrd euroa (ennakkotieto). Puolet enemmän olisi yli 198 Mrd.

Jos otamme rahan arvon huonontumisen huomioon, BKT olikin 2012 vain 159,9 Mrd vuoden 2000 rahassa. Reaaliarvoinen BKT oli kasvanut 12 vuoden aikana noin 1,6 % vuodessa. Yleinen nyrkkisääntö on, että sen pitäisi kasvaa vähintään 2,5 %, jotta kaikki pysyisi ennallaan.

Entä valtion velka? Se kasvoi 63 Mrd:sta 84 Mrd:iin. Siinä en käyttäisi rahan arvon muunnosta, sillä sen korkomenot ovat suunnilleen rahan arvon huonontumisen luokkaa.

Eli kun BKT kasvoi valtion velan nousu huomioiden ”aidosti” 132,2 miljardista 138,9 miljardiin euroon, kasvu oli mitätöntä. Esimerkiksi samana aikana kuntaverorosentin keskiarvo nousi 17,65:stä 19,25:een.

BKT on siitä veikeä mittari, että jos valtio päättäisi lainata ulkomailta 100 miljardia euroa ja rakentaa sillä tankkerin mentävän kanavan Kemistä Petsamoon ja moottoritien Kiteeltä Enontekiölle ynnä muuta kivaa, mutta tarpeetonta, niin BKT kasvaisi sen 100 miljardia. BKT ei ota kantaa, onko rahalla mitattava toiminta haitallista, tarpeetonta tai maksetaanko joillekin palkkoja, vaikka mitään hyödyllistä ei synny. Vain siihen BKT ottaa kantaa, että koska asevelvollisten tekemä maanpuolustustyö ei ole minkään arvoista, sen arvoa ei oteta mukaan bruttokansantuotteeseen.

Katselemalla BKT:n kehitystä ja sen syntyyn liittyviä rahansiirtoja (velanotto, verotus yms), en voi yhtyä sen kirjoittajan näkemykseen, joka sanoi, että kun vuonna 2000 meni hyvin niin menee nytkin.

Luottoluokituksen käyttö hyvin menemisen mittarina on valheellista. Vaikka olemme maailman luotettavin maa, jolle voi myöntää velkaa, ei sen tarvitse tarkoittaa, että meillä pyyhkii hyvin. Irtoraha halutaan aina kiertoon ja Suomi vaikuttaa rehellisimmältä maalta, joka haluaa maksaa velkansa. Meille lainaamista huonompi vaihtoehto on lainata sitä esimerkiksi Kreikkaan. Siksi AAA.

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu