Julkisen sektorin eläkeläiset käyvät töissä saaden kahdet ansiot

Taloussanomissa oli tänään juttu kuinka julkisen sektorin eläkeläisten työssäkäynti on kolminkertaistunut vuodesta 2005 vuoteen 2011. Etenkin opettajat, hoitajat, siivoojat, keittäjät ja asiantuntijat tekevät töitä eläkkeelle jäätyäänkin. Vuonna 2005 tuli eläkeuudistus, missä julkisen sektorin eläkeläiset säilyttävät eläkkeensä vaikka jatkavat työntekoa, eli saavat kahdet ansiot ja uudesta palkasta kertyy vieläpä koko ajan lisää eläkettä.

Mietteitä:

1. Tilastokeskuksen työolotutkimuksen mukaan kuntasektorin työntekijät tuntevat työnsä olevan raskaampaa kuin muilla sektoreilla. Siis nämä työn raskauttamat eläkeläiset halajavat takaisin raskaisiin töihin. Minä kyllä menisin yksityisen sektorin keveisiin hommiin.

2. Eikö tässä käytetä hyväksi eri sektoreiden välistä epätasa-arvoa? Kuntasektorilla eläkeikä nousee siirtymäajan jälkeen vasta vuonna 2025 63:een vuoteen. Eli kuntasektorin eläkeläiset ovat kuusikymppisiä ikinuoria, jotka saavat tuplatuloja kolme vuotta, ennen kuin yksityisen sektorin eläkeläinen voi edes haaveilla työnteon jatkamisesta.

3. Eikä yksityisellä sektorilla voi jatkaa työntekoa ja eläkkeelläoloa samassa työpaikassa, niin kuin julkisella sektorilla voi tehdä. Jos yksityisellä sektorilla jatkaa työntekoa, ei eläkettä makseta. Eikä toiseen firmaan voi mennä ennen kuin täyttää 65 vuotta eläkkeen pienenemättä. (Näin ainakin minun eläköityessäni).

4. Eivätkö he tunne häpeää viedessään työpaikkoja työttömiltä?

5. Helsingissä on useampikin firma, joka välittää näitä eläkeläisiä töihin. Ei tämä mitään nappikauppaa ole.

Toisilla vaan on paremmat etuudet kuin toisilla. Kuntasektorin vuosityöaikakin kun on noin 10 % pienempi kuin yksityisellä sektorilla. Kyllä sillä ”raatamisella” kelpaa käydä eläkkeelläkin töissä.

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu