Oman oksan sahaajat

Kuuntelin juuri uutisista, kuinka lentoemäntä- ja stuerttiyhdistys oli ymmällään, miksi Finnairille annettiin lupa palkata sellaisia henkilöitä, jotka asuvat Yhdysvalloissa.

Jopa on oman oksan sahaajia! Syyhän on päivänselvä. Kun Finnairilla ei ole ollut tätä oikeutta, on monissa lentokoneissa lentänyt kaksoismiehitys. Työntekijöiden työaika tulee täyteen joka kerta kun Atlantti ylitetään. Niinpä paluumatkalla koneessa voi työskennellä vain sellainen miehistö, joka on matkustanut koneessa menomatkalla ”vapaalla” vieden matkustajapaikkoja maksavilta matkustajilta. He tekevät työtä paluumatkalla ja se menomatkan miehistö lentää takaisin Suomeen ”vapaalla” vieden taas tilaa maksavilta matkustajilta.

Toki asiaa voidaan auttaa normalissa Atlantin ylityksessä majoittamalla se henkilöstä Newernyrkkiin loistohotelliin odottamaan yli lepovuoron sellaista uutta vuoroa, johon heidän lepoaikasääntönsä sopii. Mutta se ei ole ilmaista. Eikä USA:n puolella voi koskaan tehdä mitään työvuorojärjestelyitä, jos siellä ei ole palkattua henkilökuntaa kirjoilla asumassa.

Koin vastaavan tilanteen omakohtaisesti, kun matkustin lomalle Dominikaaniseen
tasavaltaan. Matkalla Yhdysvaltoihin koneessa oli kaksoismiehitys,
joista toinen ”lepäsi”. Se USA:han lentänyt henkilökunta jäi Valtoihin hotelliin
lepäämään. Heidän paikkansa olivat tyhjiä koneessa jatkossa. Jouten ollut
henkilökunta otti puikot haltuun Yhdysvalloissa, joista se
tuplahenkilökunta lensi loppumatkan Dominikaanisiin. Se sama
henkilökunta hoiti sieltä koneen lennon takaisin Valtoihin, missä se levännyt
henkilökunta ryhtyi puikkoihin ja Dominikaaneista lentänyt henkilökunta
istui taas koneessa lepovuorossa Suomeen. Arvatkaapa, mikä säästö olisi
syntynyt, jos Yhdysvalloista olisi voitu palkata lentämään oma miehistö
välille USA-DOM-USA? Koneeseen olisi voitu myydä yli kymmenen lisäpaikkaa! Kannattavuus olisi parantunut huimasti. Tätä suomalaiset oksansa sahaajat vastustavat.

Jos Finnair voi toimia samoin kuin muutkin lentoyhtiöt, taataan, että se voi kilpailla vapailla markkinoilla samoin kustannuksin kuin muutkin.

Tämä ei sovi suomalaiselle ay-väelle. He ovat näköjään tyytyväisiä vasta kun Finnair on lopettanut toimintansa kannattamattomana.

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu