Tilastokeskus: Palkkaerolaskennassa ei ole huomioitu tehtyjä työtunteja

Antikaisen bannin vuoksi kirjoitan aiheesta uuden blogin, muuten olisin keskustellut asiasta siellä.

Tilastokeskuksen Mika Idman oli Radio Ravun haastattelussa. Olihan se puuduttava tunti kuunnella sitä jaaritusta.

https://soundcloud.com/radiorapu/radio-rapu-10-3-2014-13-00-14?in=radior…

Tekijänoikeuksien vuoksi kerron omin sanoin, mitä hän sanoi:

1. Eu on määrännyt, että viralliset palkkatilastot EU:ssa tehdään palkkarakennetilastosta (SES = Structure of Earnings Statistics). Lokakuussa kerätään aineisto palkansaajista ja lasketaan niistä miesten ja naisten keskikuukausiansio.

2. Virallinen palkkaero on yksinkertaisesti näiden keskikuukausiansioiden erotus. Mitään selittäviä taustamuuttujia ei oteta huomioon. (Hän unohti kylläkin mainita, että kokonaisansioista vähennetään tuntiperustaisesti maksetut ylityökorvaukset).

3. Tilastokeskuksen tehtävä on tarjota nämä luvut, joista tutkijat voidat tehdä tutkimuksia. Tilastokeskus ei ota kantaa, mitä tekijöitä huomioidaan tasa-arvoista palkkaeroa laskettaessa. (Oma kommentti: EU-komissio ja EU-parlamentti kyllä ovat tuoneet julki, että esimerkiksi tehdyt työtunnit tulee huomioida).
____________________________

Minulla ei ole mitään lisättävää kohtiin 1-3. Kunpa vain äijäfeministi Antikainenkin ymmärtäisi, mitä Idman sanoi, niiin hän voisi kouluttaa näillä faktatiedoilla taustajoukkonsa (Tarja Halonen, Pentti Arajärvi, hallitus, eduskunta ja kaikki viisi virallista tasa-arvoelintä). Minua ne eivät usko, mutta varmasti uskoisivat Antikaista, tietäjää iänikuista.

Vaikka Tilastokeskuksen tehtävänä ei ole ottaa kantaa, Idman silti kertoi, että yksi selittävä tekijä on segregaatio. Hänen mukaansa naiset sijoittuvat vaatimattomamman vaatimustason ammmatteihin.

Lopuksi Idman väitti, että jos valtion viralliset elimet ymmärtävät väärin tilastojen sisällön, väärinymmärrykset korjataan ja kerrotaan tilastojen taustat.

Tässä kohdassa Idman erehtyy. Viralliset elimet väittävät, että palkkaerolaskennassa on työtunnit otettu huomioon. Näinhän kirjoitti Samapalkkaohjelman puheenjohtaja Pentti Arajärvi Helsingin Sanomissa ja samaa väitti lehdessä STM:n tasa-arvoyksikön palkka-asiantuntija Outi Viitamaa-Tervonen. Ja STM:n internetsivustolta löytyy STM:n luottotutkijan kirjoitus, missä väitetään, että palkkaero lasketaan vakioitua työpanosta kohden. Niin kuin Idman toteaa, mitään taustamuuttujia ei ole huomioita, etenkään ei työpanosta.

Kiitos Tilastokeskuksen Idman tästä tuesta tekemilleni tutkimuksille. Te tarjoatte raa’an pohjamateriaalin, missä taustamuuttujia ei ole huomioitu, minä teen siitä tasa-arvoisen palkkavertailun siten kuin EU, YK ja ILO ovat huomioon otettavista taustamuuttujista määritelleet.

Se vähän ihmetyttää, että Idman puhui ohjelmassa, jossa käsiteltiin tasa-arvoa. Tilastokeskuksen pääjohtajan mukaan Palkkarakennetilasto ei ole tasa-arvotilasto. Sen Idman olisi voinut tunnustaa, joten hänen pisteensä katosivat tuossa salailussa.

Täällä Tilastokeskuksen pääjohtajan lausunto (Tilastokeskus  Diaarinumero TK/41/274/11):

http://www.tasa-arvo.com/Xoam9.jpg

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu