Tiedehuijaus: Miesten töissä on helpompaa

Tiede-lehden (Sanoma) numerossa 4/2014 on artikkeli Työelämä: Miesten töissä on helpompaa. Kuvateksti kertoo: Tutkimustulos lyö korvalle ajatusta, että naiset vaihtavat hyvän palkan ja uran mukaviin työoloihin.

Kyseessä on israelilaisten Stier-Yaishin tutkimus ”Occupational segregation and gender inequality in job quality: a multi-level approach”, joka on julkaistu ”Work, Employment and Society”-lehden numerossa 4/2014. Aineistona on käytetty vuoden 2005 ISSP-tietokantaa, josta on poimittu 27 teollisuusmaan Työolotutkimuksen tietoja, mm. Suomen. Olen aikaisemminkin käsitellyt Työolotutkimuksesta repäistyjä epätieteellisiä johtopäätöksiä, tässä tulee lisää.

Työolotutkimus tehdään Suomessa 3-4 vuoden välein. Se on kyselytutkimus, jossa kysytään ihmisten mielipiteitä työoloihin liittyen.

”Fakta 1”: Työolotutkimuksen mukaan naisten mielipide on, että naisia sorretaan palkoissa (ns. naisen euro).
”Fakta 2”: Työolotutkimuksen mukaan naisten mielipide on, että miehet etenevät helpommin esimiesasemiin (ns. lasikatto).
”Fakta 3”: Työolotutkimuksen mukaan naiset pitävät työtään stressaavampana kuin miehet omaansa.
”Fakta 4”: Työolotutkimuksen mukaan naiset pitävät työtään raskaampana kuin miehet omaansa.

Tällä perusteella israelilaistutkijat sanovat, että ”miesten työt ovat keskimäärin varmempia ja paremmin palkattuja ja tarjoavat enemmän ylenemismahdollisuuksia kuin naisten”. Heidän mukaansa heidän tutkimuksensa tulos tukee syrjintäteoriaa, sillä naiset eivät vaihda hyvää palkkaa ja uraa hyviin työoloihin, vaan miesten töissä on helpompaa.

Artikkeli maksaa 30 taalaa, eikä minulla olisi aikaa lukea sitä, vaikka sen saisinkin käsiini. Seuraavassa teen oletuksen, että Tiede-lehti on suomentanut oikein juttunsa. Jutussa ei ole toimittajan nimeä. En minäkään tuollaiseen kehtaisi nimeäni alle laittaa.

Fakta 1b: Jos naiset ovat vuosikymmenten feministipropagandan jälkeen alkaneet uskoa, että naisten palkkataso on huonompi kuin miesten palkkataso, se alkaa näkyä vääjäämättä mielipidekyselyissä. Mutta mitään tieteellistä todistusaineistoa naisten mielipiteet eivät muodosta siitä, että asia olisi todellisuudessa niin.
Fakta 2b: Onko se sattumaa, että miehet etenevät esimiesasemiin, vai onko miesten keskimääräisissä ominaisuuksissa joitakin esimiesasemiin tarvittavia piirteitä? Olen kuullut, että miespuoliset päiväkodin opettajat etenevät lukumäärään suhteutettuna useammin johtajiksi kuin naiset. Vain siksikö, että heillä on kivekset vai siksikö, että hakijoista nimitetään pätevin virkaan? Entä lääkärien esimiesjakauma? Miehet ovat sielläkin yliedustettuna, kivestensä vuoksiko? Vai onko lasikaton olemassaolo esimiesasemiin naisten itsensä valinta? Pyrkivätkö naiset esimiesasemiin yhtä innokkaasti kuin miehet, jos tietävät, että työhön liittyy ylitöitä eikä ylitöistä enää makseta tuntiperustaisia korvauksia?
Fakta 3b: Jos naissiivooja pitää työtään asteikolla 1-6 stressaavampana kuin miesautomaalaaja, kuinka siitä voidaan vetää päätelmä, että siivous on stressaavampaa kuin automaalaus? En edes usko sairausloma- tai sairaseläketilastojen todistavuuteen, sillä ensin pitää todistaa, että siivoojat ovat olleet keskimäärin yhtä hyvässä psyykisessä ja fyysisessä kunnossa kuin automaalarit. Entäpä jos naiset valittavat pienemmistä asioista kuin miehet? Mitä tarkoittaa stressin aste tutkimuksen asteikolla 4?
Fakta 4B: Jos naisfarmaseutti pitää työtään raskaampana asteikolla 1-6 kuin kallioporari, ei se todista, että farmaseutin työ olisi raskaampaa kuin kallioporarin työ. Eikä kumpikaan voi edes siirtyä toisen ammattiin lain estäminä, joten sitäkään kautta emme saa kokemusperäistä tietoa. Miten työn raskautta mitataan? Työterveyslaitoksen julkaisemassa työpaikan ergonomian tarkastusohjeessa todetaan, että miehet saavat nostaa 25 kg, alle 18-vuotiaa nuoret miehet 20 kg ja naiset 15 kg. Mitattiinko miehiä ja naisia Työolotutkimuksessa samassa, vai omissa sarjoissaan?
Fakta 5: Suomessa eivät miesten työpaikat ole varmempia kuin naisten. Työttömissä on suurempi osa miehiä kuin naisia ja lomautetuista liki 80 % on miehiä.

Näin meitä huijataan. Työolotutkimuksen mielipidevastauksista muodostetaan yksinkertaisia ”faktalauseita”, joita ei ole todistettu oikeiksi tieteellisesti hyväksytyillä menetelmillä. Ja näitä julkaistaan Tiede-nimisessä lehdessä!

Israelilaistutkijoilta jäi huomaamatta pari kiintoisaa seikkaa Työolotutkimuksesta: 1. Minkä lyhyempi työaika on, sen raskaammalta se tuntuu. 2. Minkä enemmän työntekijöillä on naisesimiehiä, sen raskaammalta työ tuntuu.

Nimittäin kuntasektorin työntekijät ilmoittivat työnsä tuntuvan raskaammalta kuin muiden sektoreiden työntekijät. Kuntasektorin vuosityötunnit ovat yli 10 % pienemmät kuin muilla sektorilla ja kuntasektorilla on suhteessa eniten naisesimiehiä. Mutta muistakaa: Korrelaatio ei ole sama kuin syy-yhteys.

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu