Miesten työviikot selvästi pidempiä kuin naisten

Tänään Tilastokeskus julkaisi ajankäyttötutkimuksen tietoja, jotka on saatu viikkolomakkeesta.

VAROITUS: Vaatii asiantuntemusta lukea tuloksia.

Miksi? Siksi, että aineisto kuvaa vain niitä henkilöitä, jotka tekivät töitä tutkimusviikolla. Jos henkilö oli palkallisesti tai palkattomasti pois koko viikon, häntä ei ole huomioitu. Toisaalta tiedämme, että kokoaikatyötä tekevät palkansaajanaiset ovat palkallisesti pois vuoden aikana noin kaksi viikkoa enemmän kuin miehet. Tämä johtuu siitä, että naisilla on pidemmät palkalliset lomat, pidemmät palkalliset sairaslomat, pidemmät palkalliset äitiyslomat verrattuna miesten isyyslomiin, naiset pitävät enemmän ylitöitä vapaana, naiset purkavat enemmän työaikapankkia viikon jaksoina jne jne. Kaksi viikkoa vuodessa tarkoittaa noin 4 % vuosityöajassa.

Niinpä kyseisten sivujen anti on vähäinen palkkatutkijalle, koska sieltä ei voi saada tietoa niiden miesten ja naisten vuosityötunneista, joiden bruttoansioita verrataan keskenään palkkatilastoissa.

Muistakaa yllä oleva, kun luette seuraavia tietoja:

1. Ilman viikon kestävien poissaolojen huomioimista, palkansaajamiehet tekivät noin 1900 ja naiset noin 1700 työtuntia vuodessa. 2. Ilman viikon kestävien poissaolojen huomioimista miehet tekivät ansiotyötä noin 245 päivänä vuodessa ja naiset noin 229 päivänä.

Yhteenveto: Miesten työviikot ovat selvästi pidempiä kuin naisten, sanoo Tilastokeskus. Kuinka paljon pidempiä, sitä ei kyseisestä artikkelista voi saada selville, mutta näyttää siltä, että kun vuonna 1999 miehet tekivät noin 19 % enemmän vuosityötunteja kuin naiset, ero oli supistunut lähemmäs 15 prosenttia vuonna 2009. Pudotuksen syy on taloudellisen romahduksen vuosi 2009, jolloin BKT sukelsi 8,6 %. Miesten työtunnit romahtivat, sen sijaan ”suojatyöpaikoissa” työskennelleiden naisten työtunnit putosivat vain hieman.

Tilanne on osin palautunut, mutta kun työllisyysaste on Suomessa vain 67 % (EU-tavoite 75 %), miesten työtunnit eivät palaudu ennalleen ennen kuin talous palautuu tasaiselle  yli 2,5 % kasvu-uralle ja miesten työssäoloaste nousee lähelle 75 %. Saa nähdä tapahtuuko se minun elinaikanani, täytänhän 100 vuotta jo 2043. Viimeisen Työvoimatutkimuksen 2013 mukaan kokoaikatyötä tekevät miehet tekevät noin 200 tuntia vuodessa enemmän kuin naiset, mutta työvoimatutkimus yliarvioi naisten työtunteja ja aliarvioi miesten, sanovat työaikatutkijat.

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu