Viisas kuin professori, osa 3: Jyrki Liesivuori

Vapun aaton Ilta-Sanomissa on sivulla 6 Niko Rannan juttu: Vähillä töillä hyville liksoille. Vaikka juttu on tehtykin pilke silmäkulmassa, asia menee ihan persiilleen, kun siinä käytetyissä tilastoissa ei ole mitään yhteyttä työn tekemiseen.

Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto (= EU:n ansiorakennetilasto) ei osaa laskea kuukausipalkkalaisille tuntipalkkaa tehtyä työtuntia kohden, koska palkkatilastoissa ei ole tehtyjä työtunteja kuukausipalkkaisille.

Miksi ei ole? Kertaan vielä: 1. Kuukausipalkat maksetaan Suomessa jo ennen kuukauden päättymistä. 2. Kokonaispalkkauksessa oleville sadoille tuhansille palkansaajille tehtyjä työtunteja ei seurata Työaikalain 37 § mukaisesti.

Miten sitten Tilastokeskus laskee kuukausiansiosta tuntipalkan? Tilastokeskus vähentää kuukauden bruttoansioista tuntiperustaisesti maksetut ylityökorvaukset ja jakaa tuloksen työpaikalla yleissitovasti sovellettavan työehtosopimuksen teoreettisilla työtunneilla. Nämä työtunnit ovat välillä 150-170 kuukudessa, riippuen sektorista ja alasta mutta riippumatta siitä, paljonko työtunteja oikeasti tehdään. Työtunteihin lasketaan esimerkiksi niillä sairaanhoitajilla, joilla ruokatunti on palkallista työaikaa, myös tämä ruokatunti. Tällaisen Tilastokeskuksen teoreettisen työtuntien määrittelyn mukaan naiset tekevät kuukaudessa enemmän töitä kuin miehet palkkarakennetilaston mukaan!!!

Ilta-Sanomien jutussa Turun Yliopiston työtieteiden keskuksen professori Jyrki Liesivuori keräsi omaan listaansa kymmenen ammattia, joissa voisi tienata hyvin tekemällä "vähäisen " määrän työtä. Ensimmäisenä hän mainitsee toimitusjohtajat ja pääjohtajat, joiden tuntipalkka on 40,98 euroa/tunti.

Tämä palkka on laskettu oletuksella, että he tekevät viikossa töitä noin 39 tuntia (kuussa 169 tuntia). Jussi Kulla sanoo kuitenkin väitöskirjassaan, että toimitusjohtajien yleinen viikkotyömäärä on noin 60 tuntia. Joten heidän oikeampi tuntipalkkansa onkin 26,64 euroa/tunti, jos se lasketaan tehtyä työtuntia kohden. Ja näin työn päivänä, vappuna, meidän pitäisi arvostaa tehtyä työtä.

Kyseisen jutun oikea ilmestymispäivä olisi pitänyt olla 1.4.2014, siksi että siinä esitettiin faktana tuntipalkkoja, jotka ovat ihan oikeasti aprillia. Ja siksi, että professoritasoinen henkilö ei ymmärrä, että Tilastokeskuksen palkkarakennetilaston tuntipalkalla ei ole mitään yhteyttä tehtyjen työtuntien kanssa.

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu