Palkansaajamiesten ja -naisten työtunnit vuonna 2009

Tilastokeskus julkisti hiljattain vuoden 2009 työtuntitietoja viikkolomakkeeseen perustuen. Toisaalta niitä ei voi käyttää mihinkään yhteiskuntasuunnitteluun, sillä vuonna 2009 Suomen bruttokansantuote romahti 8,6 % ja isolta osalta miehistä katosi työpaikka kokonaan tai jos työpaikka säilyi, siellä ei ollut työtä tarjolla kuin osalle päivää. Toisaalta lukuja voi käyttää mallina tilanteesta, joka ei saa toistua.

http://www.tilastokeskus.fi/til/akay/2009/07/akay_2009_07_2014-04-16_tie…

Mitä luvut kertovat? Taas varoituksen sana: Tilastokeskuksen tilastoja ei pysty tulkitsemaan maallikko.

Alimpana olevasta graafista näkyy, että palkansaajamiehet tekivät noin 36,5-tuntista työviikkoa ja palkansaajanaiset noin 31,5-tuntista. Eli miehet noin 16 % pidempää. Mukana on kuitenkin osa-aikaiset työntekijät. Kun nämä huomioidaan, kokoaikaiset miehet tekivät noin 13-14 % pidempää työviikkoa NIINÄ VIIKKOINA KUN TÖITÄ TEHTIIN. Tuo on ihan selkokielellä siellä, vaikka se ei mene kaikilla kaaliin.

Entäs ne viikot, jolloin oltiin palkallisella vapaalla? Kun työssäoloaste on miehillä noin 86 % ja naisilla noin 82 %, lisääntyy ero noin 4 prosenttiyksikköä, sillä naisilla on Suomessa pidemmät palkalliset lomat, naiset sairastavat palkallisesti miehiä enemmän, naiset ovat palkallisilla perhevapailla miehiä enemmän, naiset pitävät miehiä enemmän ylitöitään vapaina jne jne.

Yhteensä kokoaikatyötä tekevät miehet tekivät lamavuonna 2009 noin 17-18 % enemmän vuosityötunteja kuin kokoaikatyötä tekevät naiset. Normaalissa taloustilanteessa ero on noin 20 %.

Miksi ero ei sitten kutistunut enemmän, kun kerroin, että miehiltä loppuivat työt? No kun, nämä työaikatutkimukset eivät ota huomioon niitä kymmeniä tuhansia miehiä, joilla työtunnit tippuivat nollaan irtisanomistan tai lomautusten vuoksi. Me ei enää välitetä sinusta sen jälkeen, kun sinut on tiputettu kelkasta.

Palkansaajien vertailu ei ole ihan kelpo mittari hyvinvoinnin mittaamisessa, sillä sinne kelpuutetaan vain ne , joilla on työpaikka.

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu