Miesten työtunnit romahtavat, se merkitsee hyvinvointiyhteiskunnan romahtamista

Kirjoitin jo ennen nykyisen hallituksen perustamista joku vuosi sitten Tiede.fi:n sivustolla, kuinka Suomen miesten työtunnit olivat romahtaneet kymmenessä vuodessa noin 25 % ja naisten vain 10 %.

http://www.tiede.fi/keskustelu/50163/ketju/miesten_ansiotyotunneista_kat…

Poliitikot eivät huomanneet mitään, vaan hallitukseen oli tunkua, jotta olisi päästy jakamaan tulevaa kuvitteellista budjettiylijäämää omille. Hallitukseen hinkuivat kokoomus, demarit, vihreät, vasemmistoliitto, ruotsalaiset ja kristilliset. Kukaan ei osannut lukea olemassa olleita tilastoja oikein, mitä nyt on tulossa.

Toki ongelmaa on myös Arvauskeskuksen tilastoissa. Eihän Suomessa julkaista kuin kymmenen vuoden välein luotettavaa tilastointia miesten ja naisten työtunneista, vaikka sellaisia tarvittaisiin EU-parlamentin päätöslauselman 2008/2012(INI) mukaan myös tehtäessä tasa-arvoista palkkaerolaskelmaa.

Osasin tuolloin ennustaa tasan tarkkaan, mitä tulee tapahtumaan, jos miesten työtuntien romahtamisen syytä ei selvitetä eikä sille tehdä mitään.

Nyt Arvauskeskus ilmoitti, että miesten työllisyysaste on ensimmäistä kertaa sinä aikana kun tilastoa on tehty, vajonnut yli prosenttiyksikön alemmaksi kuin naisten työllisyysaste. Miesten työttömyysaste on useita prosenttiyksiköitä korkeampi kuin naisten. Puhumattakaan lomautetuista, joista noin 80 % on miehiä.

Tällä menolla hyvinvointiyhteiskuntamme romahtaa hitaasti, mutta varmasti. Suomi on ollut kautta aikain mieselättäjäyhteiskunta eikä muutosta ole tapahtunut. Naiset eivät ole korvanneet miehiä vientiteollisuudessa, johon hyvinvointiyhteiskuntamme nojaa. Ilman tuontia korvaavaa vientiä Suomi romahtaa. Ja tuonnin varassa meidän hyvinvointimme on.

On se vaan kummallista, ettei Suomen tasoisessa hyvinvointivaltiossa ole olemassa luotettavaa tilastointia miesten ja naisten tekemistä vuosityötunneista. Olemassa oleva vuosittainen tilastointi on arvauksen tasoista, näin ovat muutkin tiedemiehet ja -naiset asiasta kertoneet. On oireellista, etteivät edes nämä arvauksen tasoiset luvut sisälly mihinkään virallisiin tilastoihin. Jos ne ovat olemassa, kertokaapa lukusarja vuosien 1995-2013 välillä!

Olen sitä mieltä, että Tilastokeskus-niminen Valtiovarainministeriön alainen virasto on aikaansa seuraamattomana lopetettava ja tilalle on luotava yksityinen yhtiö, joka saa osittain rahoituksensa valtiolta ja osittain työntekijä- ja työnantajajärjestöiltä. Ja sitä valvomaan on saatava riippumaton kansainvälinen tiedehenkilöorganisaatio.

 

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu