Valhe, emävalhe, eläketilasto

Usein näemme eläketilastoja, joissa kerrotaan esimerkiksi, että eläkkeelle jäädään keskimäärin 60,9-vuotiaana. Eläketilastojen ongelma on, että eri työntekijäryhmät ovat keskenään erilaisia. Miehet erilaisia kuin naiset, työntekijät (duunarit) erilaisia kuin toimihenkilöt, yrittäjät erilaisia kuin palkansaajat, maatalousyrittäjät erilaisia kuin muut yrittäjät jne. jne. Tiedämme lisäksi, että duunarimiehet ovat eläkkeellä paljon vähemmän aikaa kuin toimihenkilömiehet. Naisissa sama ero on pienempi, koska duunarinaisten ammatit ovat keveämpiä kuin duunarimiesten. Duunarimiehille lankeavat raskaat, vaaralliset, likaiset, ulko- ja yötyöt.

Keväällä Eläketurvakeskuksesta ilmestyi tutkimus, joka pisti asioita ainakin joiltakin osilta päälaelleen. Esimerkiksi: "Raskaat työt kuormittavat enemmän kuin paljon puhutut elintavat ja alkoholinkäyttö. Ammattiryhmien välisiin eroihin suurin syy on ruumiillisesti kuormittavat työolot. Erot tulevat pääasiassa työolojen puolelta, ei niinkään elintapojen eroista", kertoo erikoistutkija Noora Järnefelt Eläketurvakeskuksesta. Työntekijöistä merkittävästi pienempi osuus (39 % vuonna 2011) on ansiotyössä vanhuuseläkkeeseen asti verrattuna ylempiin toimihenkilöihin (69 %).

Naisten syytökset miesten makkaransyönnistä ja viinanjuonnista eivät perustu lääketieteellisiin faktoihin, vaan pahansuopuuteen miehiä kohtaan.
____________________

Toinen esimerkkini on YLE:n sivuilta poimittua grafiikkaa, joka perustuu sekin Eläketurvakeskuksen dataan. Siitä selviää, kuinka 1950-luvulla kehitetty työeläkejärjestelmä on mennyt pieleen. Silloin oli niin vähän naisia työelämässä ja hekin valtaosin duunariammateissa (tekstiili-, kenkä-, kemian-, elintarvike-, ym. tehtaissa sekä siivouksessa ja puisto- ja hautausmaatöissä jne), että heidän eläkkeelläoloaikansa oli suunnilleen samaa luokkaa kuin keskimäärin miehillä.

Niinpä eläkejärjestelmämme ei osannut ennakoida sitä, että naiset tulevat myöhemmin ryminällä työelämään ja niihin helppoihin, lyhyen työajan ammatteihin, joista jäädään eläkkeelle miehiä aikaisemmin ja siksi naisten eläkkeelläoloaika on huomattavasti miehiä pidempi johtuen sekä aloitus- että elinikäpäästä.

Tämä on selitys siihen, miksi eläkejärjestelmä tulee pettämään. Se kestäisi miesten eläkkeet, mutta ei naisten. Vuonna 2012 miesten palkkasummasta miehet itse ja miesten työnantajat maksoivat työeläkemaksuja 11,1 miljardia euroa. Miehille maksettiin työeläkkeitä 10 miljardia. Naisten palkkasummasta maksettiin työeläkkeitä 7,9 miljardia euroa, mutta naisille maksettiin työeläkkeitä 9 miljardia.

Meillä on työeläkejärjestelmässä mukana siipeilijöitä, jotka maksattavat eläkekulunsa muilla. Jos siihen ei puututa, koko eläkejärjestelmä kaatuu.

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu