Kuka on etninen suomalainen?

Olen eläkkeellä oleva työaika- ja palkkatutkija. Saan vanhoista tutkijanvuosistani erillistä eläkettäkin KELA:sta, sillä siellä oli olemassa lisäeläkejärjestelmä. Sen lisäksi olen sukututkija. Omassa sukutietokannassani on noin 2000 sukulaisen tiedot. Olen Suomen  sukututkimusseuran jäsen ja seuraan heidän ja sukututkijoiden internetsivustoja.

Kun William ja Catherine saivat vuosi sitten pojan, Hänen kuninkaallinen korkeutensa Cambridgen prinssi Georgen, sukututkijat maailmalla tekivät tutkimuksia, keitä sukulaisia hänellä on eri maissa, onhan hänen sukupuussaan yli 40 000 nimeä.

Totta kai Suomestakin löytyi hänen sukulaisiaan, mutta he eivät ole etnisesti suomalaisia. Sukututkimuksen mukaan etnisen suomalaisen esi-isissä ei saa olla yhtään ei-suomalaista. Ja Suomessa asuneilla Georgen sukulaisilla tuo sukulaisuus kulkee vain jonkun ulkomaalaisen tai maahanmuuttajan (mamu) kautta. Etenkin Kastelholman linnanherrojen ja linnanrouvien mamu-suvut ovat tuottaneet näitä sukulaisuussuhteita Georgeen. Ei ole näytetty toteen, että joskus joku suomalainen mies olisi mennyt naimisiin jonkun ulkolaisen jalosukuisen kanssa  tai suomalainen nainen mennyt naimisiin jonkun ulkomaan jalosukuisen kanssa ja että nyt heidän jälkeläisiään eläisi Suomessa. Toki aina on se mahdollisuus, että joku suomalainen mies olisi siittänyt lapsen jonkun ulkomaisen kuningassuvun naisen kanssa tai suomalainen nainen saanut lehtolapsen jonkun kuningassukuun kuuluvan kanssa ja näiden lasten jälkeläisiä eläisi Suomessa. Mutta näistä au-lapsista ei ole näyttöä, vain huhupuheita.

Omissa sukututkimuksissani en ole vielä löytänyt itselleni yhtään ei-suomalaista esi-isää. Toki se on mahdollista, koska jotkut tutkimushaarat päättyvät kirkonkirjojen puutteeseen tai olemattomuuteen. Kirkonkirjojen yhtenäinen pito kaikissa seurakunnissa alkoi yleensä vasta 1700-luvun alkuvuosina.

Etninen suomalainen on siis henkilö, jolla ei ole esi-isissään mamuja. Kuuluisimpia mamuja ovat Sursillit. Tämän ruotsalainen suvun naisia avioitui Suomeen 1500-luvulla, ja heidän jälkeläisiään on Suomessa 300 000 – 500 000. He eivät ole etnisiä suomalaisia.

sursill.net – sivulla luetellaan muutamia:

K J Ståhlberg.
P E Svinhufvud.
Carl Gustaf Emil Mannerheim.
Tarja Halonen.
Paavo Lipponen.
Paavo Väyrynen.
P O Haavisto.
P E Arhinmäki.
Jean Sibelius.
Zacharias Topelius.
Ville Wallgren.
Juhani Aho.

He ovat kaikki mamujen jälkikasvua eivätkä siis ole etnisiä suomalaisia.

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu