Julkisen sektorin lomaoikeuksista riitelyä lehdistössä

Kalevassa Pohjois-Pohjanmaan yrittäjien toimitusjohtaja sanoi: "16 vuoden työkokemuksen jälkeen julkisissa viroissa olevat saavat lomaa noin kaksi kuukautta vuodessa."

Kun julkisen sektorin loma yli 15 vuotta työssä olleille on 38 päivää, valtion työmarkkinalaitoksen mukaan ylimääräisillä lomapäivillä tarkoitetaan niitä kahdeksaa päivää, jotka ylittävät lomalain 30 päivää.

Tässä nyt valtion työmarkkinalaitos yrittää naruttaa kuulijaa. Julkisen sektorin lomaviikossa on vain viisi lomapäivää, kun yksityisen sektorin lomaviikko kuluttaa kuusi lomapäivää. Kun yksityisen sektorin lomaoikeus on siten 25 työpäivää ja julkisen sektorin 38 työpäivää, minä pidän "ylimääräisenä" 13 päivää. Tai sitten voidaan puhua lomaviikoista: Yksityisen sektorin lomaoikeus on 5 viikkoa, julkisen sektorin 7 viikkoa ja kolme päivää. Voimme myös laskea, että kun yksityisellä sektorilla on lomaa 30 päivää kuusipäiväistä lomaviikkoa laskennassa noudattaen, niin vastaavasti julkisella sektorilla on lomaa kuusipäiväistä työviikkoa laskennassa noudattaen 45 päivää. Joka tapauksessa julkisen sektorin lomaoikeus on 15 vuotta työskenneelle yli puolet pidempi kuin yksityisellä sektorilla.

Julkisen sektorin lomaoikeus lyhentää heidän vuosityötuntejaan yli 5 % yksityistä sektoria enemmän. Tätä ei tietenkään oteta huomioon palkkavertailuissa, vaikka julkinen sektori vaatii samoja palkkoja kuin mitä yksityinen sektori maksaa.

Tässä ei ole otettu huomioon lähes sadan tuhannen opettajan lomia eikä myöskään poikkeuksia eräillä yksityisen sektorin aloilla (kuten naisvaltaisilla pankki- ja vakuutussektoreilla). En myöskään vertaile lomapalkan ja  lomarahojen määräytymisperusteita, jotka eivät kuulemma ole samanlaisia.

En myöskään käsittele tässä laskelmassa julkisen ja yksityisen sektorin muutto-, hää-, kuolintapaus- ym. henkilökohtaisten lisälomien eroja. En myöskään eroja tuottamattomissa työpäivissä, joita ovat urheilu-, tyky-, koulutus-, virkistys- ym. päivät. En myöskään eroja normaalissa viikkotyöajassa, tai oikeudesta laskea ruokatunti tehdyksi työajaksi.

Työajan lyhennysvapaa ei ole lomaa vaan sillä korvataan se tosiasia, että 40-tuntista työviikkoa tekevät tekevät lyhennysvapaan jälkeenkin lähes 39-tuntista työviikkoa. Tätä ei kannattaisi kadehtia niiden julkisen sektorin työntekijöiden, joiden viikkotyöaika on esimerkiksi 36,25 tuntia.

"Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa", suomalainen sananlasku

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu