Mikä on Suomen tasa-arvolinjaus?

Suomessa tasa-arvolinjaukset riippuvat feministien päätöksistä. Tasa-arvoelimemme eivät ole halunneet muuttaa eriarvoista miesten yleistä asevelvollisuuskäytäntöä. Tasa-arvolaissakin asia vesitetään sanomalla, ettei miesten yleinen asevelvollisuus ole epätasa-arvoista.

Pohjoismaissa on ollut yleisesti käytössä miesten yleinen asevelvollisuus, paitsi Islannissa, missä maalla ei ole ollut omaa armeijaa. Tanskassa on ollut käytössä erittäin valikoiva miesten asevelvollisuus, missä asevelvolliseksi määritellyille on maksettu kohtuullinen palkka ja sen mukana eläkettä. Käytännössä Tanskassa ei ole edes aseVELVOLLISUUTTA, sillä kieltäytymisestä ei seuraa rangaistusta.

Suomi, Ruotsi ja Norja ovat olleet eri linjoilla (ainakin tuon palkan suhteen). Kaikissa on ollut miesten yleinen asevelvollisuus, Norjassa valikoiva ja Ruotsissa melkoisesti valikoiva, Suomi ainoana, jossa on ollut kaikkia miehiä koskeva melko lailla valikoimaton yleinen asevelvollisuus, sillä Suomessa kaikki miehet ovat joutuneet kutsuntoihin. Jos et ole mennyt, tulee poliisi, joka vie väkisin. Kutsunnoissa voit valita: 1. Asevelvollisuus. 2. Siviilipalvelus. 3. Vankila. Näistä vaihtoehdoista ovat vapautettuja vain ahvenanmaalaiset ja Jehovan todistajat. Asevelvollisuudesta vapautetaan lisäksi kutsunnoissa tai sen jälkeen lääkärinlausunnon perusteella fyysisesti ja/tai psyykisesti soveltumattomat, kuten esimerkiksi puolustusministerimme ja monet muutkin julkisuuden henkilöt.

Nyt tilanne on muuttunut. Ruotsi päätti luopua epätasa-arvoisesta asevelvollisuudesta ja siirtyi ammattilaisarmeijaan. Tosin kuulin uutisista, että kun demariympäristöpuolue (feministinen?) -hallitus pääsi valtaan, sitä kiinnostaa taas miesten yleinen asevelvollisuus, kuinkas muuten.

Norja on valinnut toisen tien luopua epätasa-arvoisesta miesten asevelvollisuudesta. Siellä siirrytään yleiseen asevelvollisuuteen: Kaikki miehet ja naiset määrätään kutsuntoihin ja puolustusvoimat valitsevat kerman päältä suorittamaan asevelvollisuuden. Se ei siis koske kaikkia vaan tarpeellista määrää sukupuolesta riippumatta. Minua jänskättää nähdä, kuinka monta prosenttia heistä on miehiä ja kuinka paljon naisia. Vai onko siellä 40 % kiintiö, niin kuin Norjassa on pörssiyhtiöiden hallituskokoonpanossa?

Suomen on myös syytä tehdä oma tasa-arvoinen linjauksensa. Muutenhan olemme tasa-arvon takapajula. Perustuslakimme kuudennen pykälän mukaan ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa ketään eriarvoiseen asemaan sukupuolensa perusteella.

Joko eduskunta ilmoittaa, mikä on se hyväksyttävä peruste, että miesten yleinen asevelvollisuus on säilytettävä jatkossakin, tai sitten jatkamme Pohjoismaisella linjalla ja siirrymme johonkin tasa-arvoiseen ratkaisuun.

Ja sopisiko mahdollisille vastaajille, jotka kannatatte miesten yleistä asevelvollisuutta, että esitätte perustuslaillisesti kestävät perustelut kannanotollenne?

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu