YLE, julkinen palvelija, kertoo epätotuuksia jälleen

Lainaus YLE:n eettisistä ohjeista: "YLE:n journalismin tulee perustua totuudenmukaiseen, olennaiseen ja monipuoliseen tiedonvälitykseen.

MUTTA:

Lauantai 14.3.2015 klo 20 – Yle Areena
areena.yle.fi/radio/2709372

Yle Uutiset selkosuomeksi, toimittaa Pälvi Tammi.

Numerot viittaavat epätoteen tietoon
 
"Naiset ja miehet eivät saa Suomessa samaa palkkaa samasta työstä (1). Uusi tutkimus kertoo, että jos mies saa jostakin työstä esimerkiksi euron, nainen saa vain 83 senttiä (2).  Siksi sanotaan, että naisen euro on nyt 83 senttiä (3). Palkkaero on suurin nuorten naisten ja miesten palkassa (4). Eroon vaikuttaa esimerkiksi osa-aikatyö, jota naiset tekevät paljon.  Esimerkiksi yksityisissä firmoissa naisten koulutus on usein korkeampi kuin miehillä. Silti nainen on usein alemmassa tehtävässä ja saa huonompaa palkkaa kuin mies."

Uutisessa on seuraavat virheet:

1. Viralliset ansioerotutkimukset tehdään kaikkien kokopäivätyötä tekevien miesten ja naisten kuukausiansioista, joten niitä ei mitata samasta työstä. Sellaista tutkimusta ei ole olemassa, missä osoitettaisiin, että naiset ja miehet saavat samasta työstä eri palkkaa, kun kaikki taustamuuttujat otetaan huomioon. Näin toteaa tilastokeskuksen yliaktuaari Helsingin Sanomissa 25.4.2014:"Mikäli samoilla ammattinimikkeillä työskentelevien naisten ja miesten palkkoja vertaillaan keskenään, palkkaero on Tilastokeskuksen palkkatilastojen mukaan 6 prosenttia. Tässä vertailussa ei huomioida koulutusta, ikää tai muita palkkaan vaikuttavia tekijöitä." Yksi muu palkkaan vaikuttava lisätekijä on ehdottomasti ero miesten ja naisten tekemissä vuosityötunneissa.
2. Uusi tutkimus ei kerro, että "jos mies saa jostakin työstä euron, nainen saa vain 83 senttiä". Miesten ja naisten tekemät työt eivätkä työmäärät ei ole tutkimusaineistossa samat, sillä tehtyä työtä ei mitata palkkaeroa laskettaessa mitenkään. Mitataan vain kuukauden tehtyjen ja ei-tehtyjen palkallisten tuntien palkkaa. Miehet ja naiset eivät tee kuukaudessa yhtä paljon työtunteja, todistavat Tilastokeskuksen Ajankäyttö- ja Työvoimatutkimukset.
3. Ei niin sanota "siksi" vaan sen vuoksi, että kokoaikatyötä tekevien naisten bruttokuukausiansiot ovat noin 83 % miesten bruttoansioista. Tässä vertailussa ei oteta mitenkään huomioon, mitä työtä ja kuinka paljon työtä on tehty.
4. Ero ei ole suurin nuorten naisten ja miesten palkassa, vaan se on heillä pienin. Se on todistettu useissa eri tutkimuksissa. Tässä esimerkki erään tutkimuksen uutisoinnista:

http://www.iltalehti.fi/verot/2014102418774675_vr.shtml

Suomalaiset miehet ja naiset tienaavat nuorena suurin piirtein saman verran. "Palkkaero on aika pieni parikymppisillä, mutta sen jälkeen se alkaa nousemaan miesten hyväksi", Pehkonen toteaa. Sampo Pehkonen on Tilastokeskuksen yliaktuaari. Samaa todistavat taulukot 4.6, 4.7 ja 4.8 Tilastokeskuksen julkaisussa "Naiset ja miehet Suomessa 2014", sivut 60 ja 61.
http://www.stat.fi/tup/julkaisut/tiedostot/julkaisuluettelo/yyti_namisu_…

Uutinen korjattuna:

Naiset ja miehet eivät ansaitse kuukaudessa yhtä paljon. Sanotaan, että naisen euro on nyt 83 senttiä. Eroon vaikuttaa se, että naiset ja miehet tekevät Suomessa eri töitä ja miehet tekevät kuukaudessa enemmän työtunteja kuin naiset. Eroon vaikuttaa myös osa-aikatyö, jota naiset tekevät enemmän. Nuorilla ero on pienin mutta ero kasvaa palkansaajien vanhetessa. Yksityisissä firmoissa miehet ovat naisia useammin esimiestehtävissä ja saavat enemmän palkkaa kuin miehet. Myös miesten urakka- ja tuotantopalkkiot ovat suurempia kuin naisten.

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu