Liike-elämän kummallisuuksia

Yrityselämässä on monia kummallisuuksia. Tässä kaksi (en tiedä kuinka oleellista, siitä teette te arvion).

Esimerkki 1: Yrityksen tappio voi olla suurempi kuin liikevaihto. Tätä on monen vaikea uskoa. Tappiolla ja liikevaihdolla ei kuitenkaan ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Yritys, jolla ei ole liikevaihtoa ollenkaan (liikevaihtohan on suunnilleen sama asia kuin myynnin määrä), on tavalliseti tietenkin kuluja, kuten palkat, liikehuoneistojen vuokrat jne). Esimerkkinä peliyhtiöt, jotka vasta kehittelevät jotain, mitä myydä joskus tulevaisuudessa. Niinpä tappio on riippumaton liikevaihdosta.

Esimerkki 2:  Pörssiarvon muutos on sekin riippumaton liikevaihdosta. Esimerkkini on Twitteristä, Suomenkin talousvaikuttajien suosimasta palvelusta, jossa en ole (vielä) mukana. Seuraavassa lainaus Taloussanomista:

http://www.talouselama.fi/uutiset/twitter+karsi+yhdesta+twiitista+8+milj…
" Tulosjulkistukset: Twitter kärsi yhdestä twiitistä 8 miljardia – kukaan ei myönnä mokaa. Olli Vänskä 20:20 Twitterin osake kärsi tiistai-iltana massiivisen kurssilaskun, kun tieto sen tuloksesta valui julkisuuteen liian aikaisin. Tuntemattomasta syystä luvut lipsahtivat sijoittajasivuille, mistä Selerity-startupin automatisoidut botit löysivät tiedon vain 45 sekunnissa, BBC kirjoittaa. Twitterin osakkeiden arvo laski näin noin 8 miljardia dollaria."

Siis kun Twitterin liikevaihto on joitakin SATOJA MILJOONIA dollareita, sen pörssiarvo tippui MILJARDEJA dollareita.

Rahalla on spekulaatioarvo ja miljoonien heilahdus liikevaihdossa tarkoittaa miljardien (moninkertaista) heilahtelua pörssiarvossa.

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu