Vuorineuvokset, eläkkeet ja yhteiskuntasopimus

Pravda (=totuus) kertoi totuuden, vai kertoiko?

Tämän päivän Pravdassa oli juttu "Vuorineuvokset muuttivat Portugaliin".  Siinä paheksuttiin sitä, että kolme vuorineuvosta oli muuttanut eläkepäivillään Portugaliin. Pravda antoi ymmärtää, että he tekivät tämän veroja välttääkseen mutta Pravda ei pystynyt todistamaan, että he olisivat saaneet Portugalissa verovapauden.

Työaika- ja palkkatutkijana minua kiinnosti heidän saamansa eläkkeet (ennen verotusta). Matti Halmesmäen eläke on noin 600 000 euroa vuodessa ja hänen vuosiansionsa kohosivat parhaimmillaan lähes 2,5 miljoonaan euroon. Tammisen luvut ovat 500 000 euroa eläkettä ja vuosiansiot parhaimmillaan lähes 3,5 miljoonaa euroa. Granin eläke noin 400 0000 euroa ja vuosiansiot parhaimmillaan 3,5 miljoonaa euroa. Huomattakoon, että tämän tasoisilla palkkatuloilla veroprosentti oli aikoinaan ja lienee yhä yli 50.

Yksityisellä sektorilla eläke oli 40 vuoden työstä jonkin verran alle 60 % vuosiansioista, sillä eläkettä kertyy 1,5 % vuodessa. Julkisella sektorilla eläkettä kertyi 2,2 % vuodessa ja 30 vuoden aikana sitä kertyi 66 % loppupalkasta, tämä siis vuoteen 1995 asti. Kurjina 90-luvun talousvuosina yksityisen sektorin eläkettä karsittiin kovalla kädellä ja heti. Julkisen sektorin siirtymäaika eläke-etuuksissa jatkuu vuoteen 2025 asti.

Eli jos arvon vuorineuvokset olisivat toimineet julkisella sektorilla, heidän eläkkeensä olisivat paljon suurempia kuin mitä he saavat yksityisellä sektorilla. Halmesmäen eläke on noin 24 % parhaasta palkasta, Tammisen noin 14 % ja Granin noin 11 %. Verrattakoon, että julkisella sektorilla eläke oli 66 % loppupalkasta. Vielä viime päiviin asti olemme saaneet lehdistä lukea kuinka julkisen sektorin työntekijät ovat siirtyneet täydelle eläkkeelle 60-vuotiaina. Saamieni tietojen mukaan heistä valtaosa on naisia. Kolmen vuorineuvoksen eläkkeiden osuus palkasta ei ainakaan minusta vaikuta kohtuuttomalta ainakaan jos vertaamme niitä julkisen sektorin eläke-etuuksiin.

Samassa lehdessä oli toinen juttu, että Juhani Salonius on valittu "yhteiskuntasopimuksen" neuvottelijaksi. ANNA MUN KAIKKI KESTÄÄ! Eihän Salonius ymmärrä mitään palkoista. Salonius laati STM:lle raportin miesten ja naisten palkkaerosta ja osoitti siinä, että hän ei edes ymmärrä mikä ero on ansiolla ja palkalla. Hän puhuu palkkaerosta, vaikka käyttää perusteena tilastoa ansioiden erosta.

Häntä paremmin asiaa ei ole ymmärtänyt Esa Lonkakaan, joka teki vastaavan uuden raportin kuin Salonius. Kauden 2010-2014 kokonaisarvioinnin on tehnyt ulkopuolinen ja riippumaton työmarkkinatoimija, oikeustieteen kandidaatti Esa Lonka (Raportteja ja muistioita 2014:25). Sitä edeltävän, ohjelman toisen toimintakauden (2007-2010) arvioi Senior Advisor Juhani Salonius. Hänen raporttinsa julkaistiin sosiaali- ja terveysministeriön sarjassa Selvityksiä 2011:2. Lukekaa ja hämmästykää tekin!!!!!

Yhteiskuntasopimuksen teko on annettu täystumpelon käsiin. Eikä se siten voi onnistua, veikkaan minä.

Jos olet eri mieltä, lyödään vetoa kolmen jellonan isosta viskipullosta. Ja kun lyön vetoa korkeintaan vuosikulutukseni verran, vain 100 ensimmäistä otetaan huomioon. Vedonlyönnit s-postiin: pauli piste sumanen miukumauku gmail piste com. Jos edes sataa vedonlyöjää ei ilmesty, ymmärrän teidän olevan samaa mieltä kanssani.

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu