Korkeakouluopetus Suomessa, 28 % valmistuneista luonnontieteistä

Talouslehdissä on ollut juttua siitä, että Suomi on yksi maailman kärkimaita luonnontieteiden tutkinnoissa korkeakoulutasolla. Nämä valmistuneet ovat tärkeitä Suomen viennin kannalta. Tosin tässäkin eri maiden vertailu on vaikeaa, sillä eri koulutustasoissa ei ole kansainvälistä standardia. Meillä ammattikorkeakoulusta valmistuneet lasketaan korkeakoulututkinnon suorittaneiksi. Tieteiden jakokaan ei ole kaikkialla saman kaavan mukaista. Meillä lääketiede kuuluu luonnontieteisiin ja taitaa nykyään tilastotiedekin kuulua. Silloin kun itse opiskelin sitä, se oli valtiotieteellisessä tiedekunnassa.

Niin tai näin, tässä vertailussa saatiin tulos, että korkeakoulututkinnoista 28 % on luonnontieteiden aloilta. Kaukoidässä osuus näytti olevan yli 30 % ja parissa lähimaassakin.

Mutta entä se loput 72 %. Ekonomikunnasta osa on "oikeita vientihenkilöitä" ja ehkä muutama lakimieskin. Entä ne loput kaksi kolmasosaa? Onko Suomen korkeakoulutus saavuttanut jo saturaatiopisteensä? Tarvitaanko meillä tosiaan näin paljon korkeakouluoppineita? Suomi aikoinaan lupasi EU:lle, että kohta Suomessa yli 40 % ikäluokista koulutetaan korkeakouluissa. Raja on tainnut rikkoutua jo aikoja sitten ja nyt korkeakoulutettujen työttömyys kasvaa muuta ammattikuntaa nopeammin. Eivätkä kaikki työllisetkään varmaan ole saaneet koulutustaan vastaavaa työtä.

Kaiken tietävä Vauva-sivustokin käsittelee asiaa ja keskustelu osoittaa, missä mennään. Useimpien mielestä koulutusta tarvitaan ihmisten sivistystason nostamiseen ja se riittää koulutuksen tavoitteeksi. Työelämän tarpeet ovat toisarvoisia. Ihmisiä koulutetaan elämään sivistyneesti, ei tekemään töitä. Kunpa asiat sujuisivatkin näillä perusteilla.

http://www.vauva.fi/keskustelu/2453793/huhhuh_kaveri_opiskelee_yliopisto…

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu