Neuvostoliittolaista neuvottelutaktiikkaa

Neljäkymmentä vuotta sitten Suomi sai myytyä huipputuotteitaan Neuvostoliittoon ja sai viisivuotisen tavaranvaihtosopimuksen nojalla maksuksi mm. öljyä ja sementtiä. Sopimus oli sinänsä mielenkiintoinen, kun kaikki tavarat mitattiin tonneissa.

Pääsin seuraamaan huipputeknologian sopimuksia läheltä, kun meidän puoli tarvitsi kustannuslaskentaa, jotta kaupat eivät kusisi kintuille. Moskovaan en saanut koskaan viisumia, mahtoiko johtua siitä, että minulla on tiedustelu-upseerin koulutus. Me myimme heille kalliita erikoisteknologian tuotteita, joiden toimintaa neuvostoliittolaiset eivät aina ymmärtäneet ja neuvottelut olivat usein pitkiä.

Esimerkki: Kun myytiin uudentyyppisiä tyristoriohjattuja vempaimia, sopimuksen tekoajaksi Moskovassa oli sovittu viikko ja neuvoteltavia kohtia oli kymmenen. Neuvottelut sujuivat hyvin ja ensimmäiset yhdeksän kohtaa oli nopeasti sovittu, vain kymmenes kohtaa, hinta oli auki. Neuvostoliittolaiset tarjosivat niin vähän, etteivät neuvottelijamme voineet suostua siihen vaan ilmoittivat käyvänsä välillä Suomessa, jotta voidaan tehdä lisäselvityksiä, kuinka hintaa voitaisiin tiputtaa. Sovittiin niin.

Kun neuvottelijamme palasivat Moskovaan kahden viikon kuluttua ja aloittivat kohdasta kymmenen, neuvostoliittolaiset ilmoittivat, ettei se käy, ennen kuin on neuvoteltu yhdeksästä ensimmäisestä kohdasta. Ja niin neuvoteltiin uudestaan ne asiat, joista oli jo kerran sovittu ja joskus päädyttiin eri lopputulokseen kuin ensimmäisellä kerralla.

Kun tultiin kohtaan kymmenen, hinta, ja siitä ei päästy sopimukseen, neuvostoliittolaiset kertoivat lehdistölle, että heidän sopimustarjoustaan suomalaiset eivät olleet hyväksyneet ja että suomalaiset neuvottelijat olivat ilman perusteltua syytä katkaisseet neuvottelut ja olivat esteenä sopimuksen solmimiselle.

Tämä tarina on tosi. Jos tänään jossain neuvotteluissa tapahtuu samanlaista, minkä minä sille voin.

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu