Dosentit edustavat huomattavaa erityisosaamista

Oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori (HY) Jukka Kekkonen kirjoitti HS 9.12.2015 sivu B12 näin: "Dosentit edustavat korkeinta akateemista sivistystä ja huomattavaa erityisosaamista omalla alallaan."

Onkohan aina niin?

1. Pentti Arajärvi, sosiaalioikeuden dosentti, HY lienee asiantuntija työelämässä, koskapa oli nimitettynä Samapalkkaisuusohjelman johtajaksi.

Hän sanoi Helsingin Sanomissa 14.4.2010 palkkaerotilastosta eli ansiotasoindeksitilastosta näin: ""Jotta erilaiset työtuntimäärät eivät vaikuttaisi, on katsottu selkeäksi tarkastella säännöllisen työajan tuloja."

Täyttä tuubaa. Ansiotasoindeksitilastossa ei huomioida tehtyjen työtuntien eroja.

2. Raija Julkunen, yhteiskuntapolitiikan dosentti, Jyväskylän yliopisto.

Hän sanoi hallituksen palkkaeroselonteossa näin 2009: "Tämä noin 20 prosentin palkkaero kuvaa säännöllisen työajan keskimääräisten kuukausiansioiden eroa. Suomalaistapalkkakuilua ei voi selittää naisten vähäisemmällä koulutuksella, työkokemuksella ja ammatillisella järjestäytymisellä tai lyhyemmällä työajalla."

Täyttä tuubaa. Ensinnäkin, sitä ei ole laskettu säännöllisen työajan tuloista. Toiseksi, minua lukuun ottamatta kukaan ei ole huomioinut palkkaerolaskelmassa työajan pituutta. Minä olen huomioinut ja sillä voi selittää naisten ja miesten kuukausiansioiden eron sataprosenttisesti.

Kaksi dosenttia puhuu vastoin parempaa tietoa, mutta toisaalta eiväthän sivistyneet ihmiset harhauta muita ihmisiä valehtelemalla. Voisiko siis dosenttien joukossa olla joitakin sivistymättömiäkin ja sellaisia, jotka eivät tunne omaa alaansa?

___________________________

Loppuvitsi: 1990-luvun lamassa viideltä taloustieteen dosentilta kysyttiin, mitä nyt pitää tehdä. Saatiin viisi täysin erilaista toimenpideohjelmaa. Valtiovarainministeriön virkamies (nykyinen taloustieteen professori) arpoi niiden joukosta yhden, kaikkien lasten tuntemalla hokemalla "Entten, tentten, sixten jne", joka sitten toteutettiin.

Myöhemmin ne neljä muuta taloustieteen dosenttia väittivät, että väärä menetelmä valittiin ja kukin heistä oli oikeassa.

Eihän se huono tulos ole, jos 80 % taloustieteen dosenteista osuu ohjeissaan oikeaan, vai kuinka? Hehän edustavat korkeinta akateemista sivistyneistöä ja heillä on huomattavaa erityisosaamista.

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu