Erot kvantitatiivisessa tuottavuudessa selittävät eron sukupuolten ansioissa

Ero sukupuolten ansioissa johtuu tehdyistä työtunneista    13.12.2016 Pauli Sumanen

Naistutkimuksen uranuurtaja Elina Haavio-Mannila esitti noin 50 vuotta sitten, että erot ansioissa johtuvat eroista työtunneissa. Kukaan tutkija ei ole todistanut tätä hypoteesia oikeaksi tai vääräksi.

Nyt Sociology and Anthropology –lehden numerossa 2015/10 on julkaistu tutkimus suomalaisten miesten ja naisten kvantitatiivisen tuottavuuden eroista. Tutkimuksen on tehnyt eläkkeellä oleva työaika- ja palkkatutkija Pauli Sumanen Hyvinkäältä.

Sumasen tutkimuksen mukaan kokoaikatyötä tekevien palkansaajamiesten tehdyt vuosityötunnit ovat noin 18 % korkeammat kuin naisten. Palkoissa tämän vaikutus on noin 23 %, kun ylityölisät huomioidaan. Se, että miehet ansaitsevat kuukaudessa noin 22 % enemmän kuin naiset, selittyy täysin  eroilla tehdyissä vuosityötunneissa.

Erot kvantitatiivisessa tuottavuudessa selittävät monta muutakin tähän asti selittämätöntä ilmiötä. Kun mieslääkärit ansaitsevat noin 20 % enemmän kuin naislääkärit, ero selittyy sillä, että mieslääkäreiden työpäivä on noin viidenneksen pidempi. Kun kuntasektorin keskiansiot ovat noin 10 % pienemmät kuin yksityisen sektorin, vastaavasti kuntasektorin keskimääräiset vuosityötunnit ovat noin 10 % pienemmät kuin työtunnit yksityisellä sektorilla.

Suomessa ei ole sukupuolten välistä palkkaeroa, kun palkkaero lasketaan EU:n virallisen palkkaeromääritelmän mukaan, eli tuntipalkoista, laskettuna tehtyä työtuntia kohden.

http://www.hrpub.org/download/20151130/SA6-19605042.pdf

Huomenna kerron lisää, silloin mm:

– Mikä on EU:n virallinen määritelmä palkkaerosta?

– Miten se lasketaan EU-parlamentin ja ILO:n ohjeiden mukaan?

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu