YLE/Atte Jääskeläinen hurskastelee

Päätoimittajien kannanotosta pari otetta:

Yksi allekirjoittajista: YLE, Atte Jääskeläinen

"Sitoudumme oikeisiin tietoihin perustuvaan ja merkitykselliseen journalismiin. Kun tietoja pyritään tahallisesti hämärtämään tai vääristelemään, puutumme siihen omissa medioissamme."

"Otamme jatkossakin vastuun julkaisemistamme uutisista ja niiden oikeellisuudesta, ja vastaamme myös toimitustemme tekemistä virheistä ja niiden korjaamisesta."
___________________________________

Mitä teki YLE/Atte Jääskeläinen?

Lasikatto-ohjelmassa marraskuussa 2014 A-talkissa YLE:n toimittaja Kirsi Heikel sanoi: "Jos nainen saa euron, mies saa euro kaksikymmentä senttiä. Ja kaikki te hyvät katsojat, jotka sanotte ja olette meillekin kommentoineet tätä asiaa tänä päivänä, että tämä johtuu siitä, että miehet tekevät enemmän töitä, niin minulla on teille huonoja uutisia. Niin tästä luvusta on tosiaan siivottu kaikki nämä työtunnit. Eli määrät eivät tässä vaikuta, vaan näin se on."

Koska Kirsi Heikelin puhe on silkkaa valetta, MTA teki oikaisupyynnön asiasta. Kuukausiansioihin kuuluu myös ei-tehdyn työn ansio, kuten loma-ajan palkka, joten tehtyjä työtunteja ei huomioida. YLE/Atte Jääskeläinen kieltäytyi oikaisemasta.

MTA valitti Julkisen sanan neuvostoon, jonne lähetettiin myös Tilastokeskuksen lausunto asiasta.

YLE/Atte Jääskeläinen hommasi STM:n tasa-arvoyksiköstä päiväämättömän (!) lausunnon, jossa STM:n Tasa-arvoyksikön Outi Viitamaa-Tervonen todistaa, että tehdyt työtunnit otetaan huomioon.

Julkisen sanan neuvosto ei antanut YLE:lle huomautusta asiasta, sillä "asiantuntijan sanaan on voitava luottaa."
__________________________________

Avoimia kysymyksiä YLE:lle:

1. Sanotte: "Kun tietoja pyritään tahallisesti hämärtämään tai vääristelemään, puutumme siihen omissa medioissamme:" Kun teillä oli kolme näkökantaa asiaan, STM vastaan Tilastokeskus ja MTA, pyrittekö journalistisin keinoin ottamaan selvää, onko Kirsi Heikel oikeassa? Eikö tilaston tuottajalta, Tilastokeskukselta voinut pyytää lausuntoa asiasta? Vai arvasitteko, mitä he olisivat vastanneet?

2. Sanotte: "Otamme jatkossakin vastuun julkaisemistamme uutisista ja niiden oikeellisuudesta, ja vastaamme myös toimitustemme tekemistä virheistä ja niiden korjaamisesta." Mitä tarkoittaa jatkossakin? Ettehän ole tehnyt niin tähänkään asti.

3. Jos myöhemmin kuulette, että olette julkaisseet vääriä uutisia, otatteko myös jälkikäteen vastuun tiedon korjaamisesta oikeaan muotoon? Joko aika on kypsä?

Olen valmis kertomaan kenelle toimittajallenne tahansa, mutta erityisesti Kirsi Heikelille, totuuden siitä, otetaanko tehdyt työtunnit huomioon Suomen virallisessa, STM:n julkaisemassa palkkaerolaskelmassa. Sen jälkeen on varmaan helppoa varmistaa Tilastokeskuksesta, joka on tilaston tuottaja, ovatko antamani tiedot oikein.

Yhteydenottoanne odotellen
Pauli Sumanen

(paulisumanen miukumauku gmail piste com)

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu