Miesten ja naisten ansio- ja kotityön tuotto perheelle

Feministitutkijat ovat alkaneet itkeä, ettei kotityön vaikutusta huomioida missään. Yritän korjata tuon puutteen vaikka esim. Marx on todennut, ettei itselle tehty työ ole yhteiskunnallista työtä eikä sillä siten ole sellaista arvoa kuin ansiotyöllä on.

Mitä parisuhteessa olevat miehet ja naiset tuovat ansio- ja kotityöllään perheelleen?

Kotiapulaisen keskipalkka 2015 oli Tilastokeskuksen mukaan 2020 euroa kuussa eli 11,88 euroa tunnilta. Käytämme sitä tässä kotityön arvona.

Miesten keskituntiansio oli Tilastokeskuksen mukaan 21,42 euroa tunnilta ja naisten 17,92.

Taulukon työtunnit on saatu STM:n tutkimuksesta Selvityksiä 2006:73, Piekkola, Ruuskanen: "Työtä eri elämänvaiheissa ja ajankäyttö, Äidit ja ikääntyvät"

Taulukossa palkan sivukulut kuten eläkkeet ja muut vakuutukset on diskontattu tuntipalkkaan kertoimella 1,7. Kotityössä ei ole vakuutusturvaa eikä eläkettä, koska kukaan ei maksa niistä.

Huom. Tuotoista puuttuvat mm. metsämarjat, sienet, hirvenlihat ja muu riista sekä kotitarvekalastuksen tuotot, koska niiden tekemistä ei lasketa kotityöksi. Joka kolmas kalakilo tulee suomalaiseen ruokapöytään kotitarvekalastuksesta. Tuotoissa ei ole myöskään huomioitu seuratoimintaa (esim. valmennus), jota miehet tekevät naisia enemmän.

Yhteenveto: Ansio- ja kotityöt huomioiden parisuhteessa elävät naiset tuovat talouteen noin 60 % siitä panoksesta, jonka hänen mieskumppaninsa tuo.

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu