Tuulivoimaloiden uudet trendit

Tekniikka ja Talous – lehdessä oli VTT:n tutkijoiden Erkka Rinne ja  Hannele Holttinen artikkeli vuoden 2017 tuulivoimalainnovaatioista.

http://www.tekniikkatalous.fi/innovaatiot/korkeus-136-metria-teho-3-45-m…

En tässä puutu näiden voimaloiden kustannuksiin säätövoimaloineen, koska kompetenssi ei riitä, mutta puhun ihan maatiaisjärjellä tuulivoimaloiden haitoista ihmisille.

Oman mökkijärveni rannalle on annettu lupa rakentaa tuulivoimala 200 metriä läheisestä vapaa-ajan asunnoista. Alle 500 metrin etäisyydellä on kesämökkejä useita, jopa kymmeniä. Mikään oikeusaste ei kumonnut rakennuslupaa, vaikka asiasta valitettiin. Oma pientilani ei ole ihan vieressä, mutta nämä tulevat "kärsijät" ovat olleet yhetydessä minuun, kun tietävät minun olevan tasa-arvo-aktivisti.

Kyseisessä VTT:n tutkimuksessa mainittu energiatehokas tuulivoimala on sellainen, että sen napakorkeus on 150 metriä ja roottori on korkeimmassa korkeudessa 218 metrin korkeudessa rakennuksen juuresta. Ja tietysti tuulivoimala on aina mäen päällä, eli korkeutta 200 metrin päässä oleviin rakennuksiin voi tulla yli 30 metriä lisää.

Tästä tuleekin "kiva" geometrinen yhtälö.  200 metrin päässä on tuulivoimala, jonka napa on noin 180 metrin korkeudessa ja lavat viuhtovat noin 250 metrin korkeudessa. Eli kulma lavoilla vapaa-ajan rakennukseen on yli 45 astetta.

VTT:n mukaan etäisyyksien tuulivoimalasta tulee olla asutukseen (500–2 000 m) ja vapaa-ajan kohteisiin (200–1 000 m).

Katsokaapa kuvasta 2, olisitteko halukas hankkimaan kesämökin, joka on 200 metrin päässä tuulivoimalasta, jonka lavat viuhtovat noin 250 metrin korkeudessa. Päivälläkin se valtaosan vuodesta tekee tontista "kivan", kun lapojen varjot vilistelevät pihassa. Ja ilta-auringossa kaempanakin oleva tuulivoimala tekee saman tempun. Ainakaan asukkaalla ei pidä olla neuro-ongelmia, muuten ambulanssilla on kiirettä mökille useasti. Jatkuva säännöllinen valon/varjon rytmikäs vaihtelu kun aiheuttaa kohtauksia neuro-ongelmaisille. Enkä usko tuulivoimalan lapojen väpätys/suhinaäänenkään olevan kaikille hermoja lepuuttavaa 24 tuntia vuorokaudessa koettuna.

Luuletteko, että tuulivoimala 200 metrin päässä läheisellä mäellä etelässä/lännessä nostaa kesämökin arvoa?

Ja jos se kaatuu väärään suuntaan, sen lavat voivat osua mökkiin. Tuskin tuulivoimalalle annetaan 100n % kaatumis/rikkoutumistakuuta? Eivätköhän taloudelliset intressit puhu todennäköisyyksistä tässäkin asiassa.

 

 

 

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu