Mätäkuun juttu 3: Professori Ebba Witt-Brattström Ruotsin TV:ssä

Ruotsin television suomenkielisten uutisten vieraana on ollut tällä viikolla Helsingin yliopiston kirjallisuuden professori Ebba Witt-Brattström. Hän sanoo näin: ”Ensiksi on tehtävä jotain suurille palkkaeroille”. Ja jatkaa "Meillä on erittäin alhaisia naisten eläkkeitä, myös niillä naisilla, jotka ovat tehneet töitä kokoaikaisesti ja synnyttäneet neljä lasta. Myös sillä on merkitystä, mitä tapahtuu kodeissa. Naiset tekevät tutkitusti yhä edelleen töiden jälkeen enemmän kotitalous- ja hoivatöitä kuin miehet."
https://www.svt.se/nyheter/uutiset/ensiksi-on-tehtava-jotain-suurille-pa…

Suomalainen sananlasku sanoo: "Suutari pysyköön lestissään".

Ensinnäkin: Tutkitusti parisuhteessa elävät miehet tekevät yli tunnin päivässä enemmän yhteenlaskettua ansio- ja kotityötä kuin heidän kumppaninsa. Puhumalla pelkästään kotitöistä, feministit poimivat rusinat pullasta ja haluavat unohtaa todellisuuden, silloin kun se ei sovi naisille.

Toiseksi: Kun palkkaeroa eivät tajua edes professori- ja tohtoritasoiset naistutkimuksen tutkijatkaan, miten kirjallisuuden professori tajuaisi siitä enempää kuin porsas Pohjantähdestä? No way!

Vai tarkoittaako Ebba kenties, että miesten palkkoja tulee nostaa, sillä miehet ovat palkkakuopassa? Jos hän ei sitä tarkoita, hän on sopulina feministien joukossa, jotka vertaavat ansioita, mutta puhuvat palkkaerosta. He eivät ymmärrä ansiotason ja palkkatason eroa.

Sehän on itsestään selvää, että Tarja Halonen puhui epätasa-arvoisesti palkkaerosta Porissa tänä aamuna. Hänhän puhui jo virkaanastujaisesitelmässään, että naisen euro on 80 senttiä. Ja ihan vakavalla naamalla.

Sitten faktaa, jota tarvitaan tasa-arvoisen palkkaeron laskennassa.

Verohallinnon mukaan kaikkien Suomen naisten verotettavat palkkatulot ovat noin 76-78 % miesten pää- ja sivutoimien palkkatuloista. Tässä on mukana kaikki kertaluonteiset erät kuten lomarahat ja tulos- ja voittopalkkiot sekä ylityökorvaukset. Verotettavia miehiä ja naisia on yhtä paljon.

Tilastokeskuksen ajankäyttötutkimuksen mukaan naiset tekevät noin 79-80 % miesten vuosityötunneista.

Kun huomioimme tuntiperustaisesti korvatut ylityöt, joita miehet tekevät yli kaksi kertaa naisia enemmän, miesten ja naisten palkkataso tehtyä työtuntia kohden on sama. Tämä palkkaeron laskentatapa on EU:n Naisten oikeuksien ja tasa-arvon valiokunnan (FEMM) kehittämä ja sen on hyväksynyt EU-parlamentti päätöslauselmassaan 2008/2012(INI). FEMM koostuu 31 naisesta ja neljästä miehestä. Ja kaikki Suomen MEP:it sukupuoleen ja puoluekantaan katsomatta äänestivät päätöslauselman hyväksymisen puolesta.

Suomessa miesten ansiotaso on 20 % korkeampi kuin naisten, mutta tehtyä työtuntia kohden laskettu palkkataso on sama. Kun Suomessa tuo ero miesten ja naisten tekemässä työpanoksessa korjataan, ei muuta korjausta tarvita, jotta miesten ja naisten ansiotaso saadaan samaksi vuositasolla laskettuna. Mutta jos miehet menisivät naisten alhaisten työtuntien ammateihin, Suomen talous romahtaisi. Joten naisten on nostettava työpanostaan ja siten ansiotasoaan.

Lisäksi on huomioitava, että EU:n palkkaerodirektiivissä sanotaan, että eläke on osa palkkaa. Tutkija Reija Lilja on laskenut STM:N verkkosivuilla  julkaistussa tutkimuksessa, että naisen hyöty on 8 %, jos eläköitymisero on kuusi vuotta. Vuonna 2015 miesten kuoliniän keskiarvo oli 7,8 vuotta vähemmän kuin naisten, joten naisten eläkehyöty on noin 10 % tuolla 7,8 vuoden erolla. Huomattakoon kuitenkin, että kuoliniän mediaani oli naisilla 9 vuotta suurempi.

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu