Naisten viimeinen työpäivä on tällä viikolla

Naisten palkkapäivä lähestyy, mutta tänään on naisten viimeinen työpäivä. (tarkkasilmäisten kommenttien jälkeen tunnustan, että se onkin huomenna torstaina, tai perjantaina puolelta päivin niillä, jotka tekivät Helatorstaina töitä.)

Naiset huutavat suureen ääneen, että heidän palkanmaksunsa loppuu lokakuun lopussa. Kukaan heistä ei hiisku sanallakaan, että luku on laskettu aineistosta, jossa ei oteta huomioon eroa tehdyissä vuosityötunneissa. Kun tutkii erilaisia tilastoja, saamme selville, että miehet tekevät noin 10 % enemmän ylityötunteja, kun vastaavasti naisten työviikko on noin 5 % lyhyempi ja naisten palkalliset poissaolot noin 5 % pidempiä.

Kirjassa: Työelämän myytit ja todellisuus, toimittanut Pasi Pyöriä, (2017 Gaudeamus), luvussa 8 on tutkimus: "Yrittäjien työaika ja tulot." Siinä neljä Tampereen työelämän tutkijatohtoria Satu Ojala, Pasi Pyöriä, Hanna-Mari Ikonen ja Tuija Koivunen ovat laskeneet, että miesten tyhdyt työtunnit olivat vuonna 1999 1919 tuntia ja naisten 1528 tuntia. Vuosi 1999 oli kansantaloudeltaan hyvin samanlainen laman jälkeinen nousua enteilevä vuosi kuin tämä vuosikin on. Mm. bruttokansantuote nousi hieman yli 3 %. Joten voimme hyvin käyttää tuon vuoden tehtyjen työtuntien lukuja vieläkin.

Kun noista luvuista vähennetään tuntiperustaisesti maksetut ylityötunnit, miehillä noin 35 ja naisilla noin 15, saadaan palkkaerolaskelmaan verrannolliset tunnit: Miehille 1884 tuntia ja naisille 1513 tehtyä työtuntia vuodessa. Naiset tekivät siten noin 80,3 % miesten työpanoksesta, kun emme ota huomioon tuntiperustaisesti maksettuja ylitöitä.

Milloin naisten työvuosi siis päättyy?

Tänä vuonna on 249 työpäivää (korjaus: 250 tai 251 helatorstaista riippuen). Jos miesten säännöllinen työaika on tuo 249 päivää, tekevät naiset 200 työpäivää. Vähentämällä 49 työpäivää pois vuoden lopusta antaa tulokseksi, että naisten viimeinen työpäivä tänä vuonna on lokakuun 18. päivä eli tänään keskiviikkona. Naisten viimeinen palkkapäivä on tulossa joskus…..

Naisten viimeiseen palkkapäivään asti naiset saavat palkkaa tekemättä työtä. Miehet saavat palkkaa ja tekevät työtä 249 päivää, vuoden viimeiseen päivään asti.

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu