Millainen on hyvä suomalainen sauna?

Nyt en usko poikkevani osaamisalueestani, vaikka joku niin ajatteleekin.

Katselin juuri ohjelmaa Suomen kaunein koti. Silmääni pisti espoolainen monimiljoonaluokan koti, jossa väitettiin, että heillä on paras suomalainen sauna.

Tuli mieleen yksi juutalaisvitsi, lienen rasisti, kun kerron sen. Kas tässä:  Berliinissä eräällä päättyvällä kadulla oli 1930-luvulla kolmella juutalaisella vaatetusliike (mikäpä muukaan liike juutalaisvitsissä?). Kadun alkupäässä oleva kauppa mainosti: "Kadun paras vaatetusliike". Seuraava mainosti: "Berliinin paras vaatetusliike". Ja se seuraava mainosti: "Maailman paras vaatetusliike". Jos olisi ollut neljäs, se olisi epäilemättä mainostananut: "Universumin paras vaatetusliike".

Mutta minä olen "vaatimaton". Minulla on vain kaksi Hyvinkään parasta saunaa ja Padasjoen paras sauna.

Kun rakensin itse ensimmäistä saunaani omakotitaloon 1970-luvulla, kysyin neuvoa vastaavalta mestarilta Olli Salmiselta (HAKA). Hän sanoi, että tee mieleesi mukaan kunhan muistat seuraavat suomalaisen saunan perusssäännöt:

1. Jalat ovat lauteilla kiukaan lämpimimmän osan yläpuolella.

2. Päästä kattoon on korkeintaan 10-15 senttiä.

3. Ilmanvaihto on riittävä.

4. Saunan tulee olla väritykseltään tumma, jotta silmät lepäävät kuten savusaunassa.

Näillä spekseillä olen itse rakentanut neljä saunaa, joista viimeimmän kerrostaloon. Rakennuttajafirma rakensi vain saunan kiviseinät, minä rakentelin puuseinät, katon, lauteet, portaat lauteille ja ostin oman vuolukivikiukaan sinne. Aito-kiuas ei mahtunut paloturvallisuussääntöjen mukaan.

Kun olen matkustellut työni vuoksi paljon, olen todennut, että ruotsalaisessa saunassa ei toteudu yksikään näistä ehdoista.

Savusaunan rakentaminen minulta puuttuu vielä. Sopiva rinnepaikka on jo valittu ja siitä tulee Leca-harkkosauna. Siksi, että suomalainen ruoho/turvekattoinen hirsisavusauna palaa tuttavani palomestarin mukaan kerran kymmenessä vuodessa. Sen Leca-harkkosaunan voi rinteessä naamioida ulko- ja sisäpuolelta käsittääkseni ihan siedettäväksi. Ja kun se on vanhan jatkuvalämmitteiseksi muutetun oikean hirsisavusaunan vieressä, siihen ei tarvita muuta kuin löylyhuone.

No, palatkaamme tuohon espoolaiseen saunaan. Se oli holvikaarisauna, jossa pään yläpuolella oli yli metri ilmaa. Ja usein näkee tv:ssä harjakattosaunoja, joissa on sama "vika". Jos ilmatilaa on liikaa, parhaat löylyt menevät ns. "hilseen yli". Ja jos sitä varten on lämmitettävä kiuas kuumemmaksi, suomalaisen saunan perusolemus muuttuu. Sehän on "leppoisat löylyt", jotka saavutetaan parhaiten savusaunassa. Savusaunassa kylpylämpötila on noin 60-80 astetta. Koska savusaunoja ei voi rakentaa asemakaava-alueella, pitää yrittää jäljitellä sitä. Ja se saavutetaan saunoissa, joissa lämpötila on kylpiessä max 80 astetta.

No, jos Suomessa on miljoona parasta suomalaista saunaa, niin varmaan Suomessa on miljoona parasta sauna-asiantuntijaakin.

Sana on vapaa kaikille miljoonalle. Etenkin odottelen ohjeita savusaunan rakentamiseen. Onko jollakin kokemuksia Leca-harkkosaunasta?

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu