Sari Sairaanhoitaja putkahti taas esille, kun vaalit lähestyvät

Kaikki muistavat Sari Sairaanhoitajan, jonka lanseerasi nykyinen komissaari Jyrki Katainen vuonna 2007. Vuosina 2006-2007 meni taas kerran poliitikoilla niin lujaa, että luultiin oltavan paratiisissa. Puhuttiin jopa jakovarasta eli siitä, kuinka paljon rahaa jää veroista ylitse ja miten tulevat hallituspuolueet haluavat jakaa keskenään sen rahan. Jyrki lupasi sairaanhoitajille satoja euroja kuussa enemmän liksaa kuin muille. Ja mitä tapahtui? Julkisen sektorin palkat ryöstäytyivät käsistä ja aiheuttivat syvän julkisen sektorin velkaongelman Suomeen kymmeneksi vuodeksi. Vasta viime vuosi oli pieni valopilkku vaikka tällöinkin julkisen sektorin vajetta (eli vuositappiota) tuli lisää miljarditolkulla.

Nyt Tehy kuvittelee, että se voi saada uuden Sari Sairaanhoitaja-ilmiön aikaan. Se julkaisi puolen sivun mainoksen Hesarissa, katso oheinen kuva. Mainoksen sanoma on, että kansa haluaa, että sairaanhoitajien palkkoja tulee nostaa, koska he saavat vähemmän palkkaa kuin insinöörit.

Laskelmoitua propagandaa. Ei ole olemassa sellaista tasa-arvoista vertailulaskelmaa, jossa olisi osoitettu, että sairaanhoitajilla olisi pienempi palkka kuin insinööreillä. Koska sana tasa-arvo on mainoksessa keskeisesti esillä, tarkastelen insinöörien ja sairaanhoitajien palkkaeroa tasa-arvoisesti.

Tilastokeskuksen ansiorakennetilastossa (Structure of Earnings Statistics) kerrotaan, että insinöörien kuukausiansiot ovat noin 20 % korkeammat kuin sairaanhoitajien. Mutta EU:n virallinen palkkaero lasketaankin tuntipalkoista. Ja samapalkkaisuusdirektiiviä täydentävä EU-parlamentin päätöslauselma kertoo, että jakajana on käytettävä tehtyjä työtunteja. Lisäksi ILO 100 -sopimus ja EU-tuomioistuimen päätökset kertovat, ettei ei-syrjiviä lisiä pidä ottaa mukaan vertailuun. Samapalkkadirekstiivi taas vaatii eläkkeen huomioimista laskelmassa. Yksi merkittävä suomalainen tasa-arvokysymys on: Kuinka paljon ilmaista maanpuolustustyötä tekevät sairaanhoitajat ja kuinka paljon insinöörit ja miten se huomioidaan?

Kun kaikki tasa-arvoseikat huomioidaan, sairaanhoitajan eläkkeellä huomioitu palkkataso eliniän aikana tehtyä työtuntia kohden onkin 20 % korkeampi kuin insinöörin.

Lue tarkempi laskelma sairaanhoitajien ja insinöörien palkoista täältä:
https://issuu.com/staatus
Tasa-arvosanomat 1/2017, artikkeli sivulla 5: Ovatko sairaanhoitajat palkkakuilussa insinööreihin verrattuna?

Ja Sarin asiasta olen kirjoittanut tänne useasti aikaisemminkin. Esimerkiksi

http://paulisumanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/214048-sari-sairaanhoitaja-…

Ja loppuun lainaus Raimo Sailakselta (sdp):  "Alamäkeä vauhditettiin sysäämällä liikkeelle kilpailukyvyn heikentämiskierre Sari Sairaanhoitajalle annetuin poliittisin lupauksin."
Kirjoitus on: Raimo Sailas "Talouteemme on tulossa menetetty vuosikymmen". Näillä tiedoilla löydätte sen hakukoneella.

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu