Miesten ansiotyötunnit 20 % suurempia kuin naisten

Kahdessa ensimmäisessä postauksessani kerroin, mitä ovat ILO 100-sopimuksen mukainen palkkavertailu ja miten Tilastokeskuksen tilastoissa ei oteta huomioon työajan vaikutusta palkkavertailuissa, joten ne ovatkin vain ansiotasovertailuita.

Miten miesten ja naisten tehdyt ansiotyötunnit sitten poikkeavat toisistaan?

Olen tutkinut asiaa vuoden 1999-2000 Ajankäyttötutkimukseen nojautuen. Tämä tutkimushan edustaa maailman parhainta ajankäytön tutkimusta, ainakin alan asiantuntijoiden mukaan. Tilaston keskivirhe työajoissa on vain noin 2,5 %, eli varsin pieni tavanomaisiin kyselytutkimuksiin verrattuna. Kyseessä on lomaketutkimus, jossa vuoden aikana noin 5000 henkilöä täyttää lomakkeen vuorokauden tekemisistään. Lomakkeessa on 24 tuntia ja
jokainen tunti on jaoteltu 10 minuutin väleihin. Kukin henkilö täyttää yhden työpäivän ja yhden vapaapäivän. Toki minusta olisi parempi, että jokainen täyttäisi vaikkapa 2 työpäivää ja yhden vapaapäivän, mutta hyvä näinkin.

Tutkimus on nyt tehty 4 kertaa: 1979-1980, 1987-1988, 1999-2000 ja 2009-2010. Tutkimus kestää  12 peräkkäistä kuukautta. Viimeisin ”normaali” ajankäyttötutkimus on vuodelta 1999-2000. Viimeisestä vuosien 2009-2010 tutkimuksesta on vasta ennakkotietoja käytettävissä ja se kuvaa epänormaalin ajan tilannetta. Kukapa haluaisi tutkimuksensa pohjaksi vuodet, jolloin julkinen sektori eli voimallisesti lainavaroin (EMU-velka kasvoi noin 14 miljardia vuodessa)?

Vuosi 2000 oli kutakuinkin normaali. Sinä vuonna tehtiin ensimmäinen laman jälkeinen ylijäämäinen budjetti, vaikka lainoja ei vielä silloin kyettykään lyhentämään.

Vuonna 2000 kokopäivätyötä tehneet miehet tekivät noin 20 % enemmän vuosityötunteja ansiotyössä kuin naiset. Sehän merkitsee, että jos naiset tekivät 5-päiväistä työviikkoa, miehet tekivät 6 naisten työpäivää viikossa.

Jo tämä riittää selittämään miesten ja naisten sen ansioeron, joka näkyy Tilastokeskuksen
ansiotasovertailutilastoissa (Palkkarakenne ja Ansiotasoindeksitilasto). Tästä Tilastokeskuksen tilastojen virheellisestä ymmärtämisestä on syntynyt slogan ”Naisen euro on 80 senttiä”. Eikä tässä kaikki: Ajankäyttötilastosta on poistettu maanpuolustustyötä tekevät asevelvolliset, joiden tekemiä työtunteja ei ole huomioitu. Asevelvolliset on puhdistettu kaikista Tilastokeskuksen tilastoista, ilmeisesti valtiovarainministerin päätöksellä, sillä hänen alaisensa virasto Tilastokeskus on. Asevelvollinen tai siviilipalvelusmies ei ole mies valtiovarainministerin ja Tilastokeskuksen mukaan!

Ei siinä ole mitään väärää, että naisten ansioista mitattu euro on 80 senttiä, sillä miehet tekevät samassa tilastossa noin 20 % enemmän ansiotyötunteja kuin naiset, minkä seikan Tilastokeskuksen palkkatutkijat ovat salanneet.

Esimerkki rautalangasta: Matti ja Maija ansaitsevat epämukavan työajan ja epämukavien työolosuhteiden lisineen (ilman tuntiperustaisesti maksettuja ylitöitä) kumpikin 2000 euroa kuukaudessa. Heillä on siis Tilastokeskuksen ja Samapalkkatyöryhmän mukaan sama ansiotaso. Mutta Matti tekee vuosityötunneista laskettuna 180 tuntia kuukaudessa ja Maija 150 tuntia. Maijan palkka tuntia kohden onkin 20 % korkeampi kuin Matin, eli Maijan palkkataso on ILO 100-sopimuksen mukaan laskettuna 20 % korkeampi kuin Matin. Tätä kukaan muu palkkatutkija kuin minä Suomessa ei kerro teille.

Tarkempaa tietoa lähdetietoineen saat kirjastani ”Vaiettua tietoa tasa-arvosta”, Kustannus HD. Kysy kirjastoista. Kustannussopimus estää minua kirjoittamasta tarkempaa tietoa tänne.

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu