Syyt nro 6-n vähempiin ansiotyötunteihin: Työpaikan vaihto yms.

Seuraavassa joukko muita syitä, miksi kokoaikatyötä tekevät miehet tekevät noin 20 % enemmän vuosityötunteja kuin naiset. Ne ovat kaikki prosenttiluokkaa, mutta pienistä purosista se suuri virta syntyy…

6. Miehet vaihtavat naisia useammin työpaikkaa. Kun katselemme ajankäyttötilastoa, huomaamme, että miehet kuluttuvat enemmän aikaa työmatkoihinsa (siis kotoa työpaikalle) kuin naiset. Miesten työssäkäyntialue on siis naisia suurempi. Miehet ovat valmiita suuremman palkan toivossa kuluttamaan enemmän aikaa työmatkoihinsa. Kun miehet havittelevat naisia suurempaa palkkaa, se merkitsee samalla myös, että miehet vaihtavat työpaikkaa useammin kuin naiset. Ja nykykäytäntönä se merkitsee, että jokaisen työpaikan vaihdon yhteydessä mies menettää yhden talvilomaviikon. Ja myös, että mies voi ansaita vuodessa 13 kuukauden palkan työpaikkaa vaihtamalla, jos hän ei pidä missään työpaikassa kesälomaa. Itse työurallani  vaihdoin työpaikkaa 12 kertaa ja menetin siis 12 viikkoa (lähes 3 kuukautta) talvilomaa, mutta ansaitsin samalla lähes vuoden ylimääräisen palkan. Tämä ei näy Tilastokeskuksen ansiotasovertailuissa, vaikka tein monena vuonna ilman lomia 12 kuukautta töitä 13 kuukauden palkalla!

7. Miehet tekevät naisia useammin matkatyötä.

Useassa työehtosopimuksessa työmatkalla vietettyä aikaa ei lasketa työajaksi. Kuitenkin tuo aika on pois henkilön mahdollisuudesta perheen kanssa vietettyyn aikaan tai vapaa-aikaan. Ja valtaosa matkatyötä tekevistä on miehiä. Toki matkatyötä tekevät saavat suurempaa palkkaa, mutta suuremman palkan syy ei näy Tilastokeskuksen vertailuissa.

On niitä varmasti muitakin syitä, joita en ole löytänyt.

Jos tiedät muita, kirjoita tänne.

Myös ne syyt, että nainen tekee enemmän ansiotyötä kuin mies, ovat kiinnostavia. Jokainen tällainen hyväksyttävä syy oikeuttaa kirjapalkintoon. Palkintona on kirja: ”Vaiettua tietoa tasa-arvosta”.

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu