Miesten tuottavuus romahti

Jo keväällä kirjoitin, kun ensimmäiset tiedot ajankäyttötilastosta tulivat julki, että miesten vuosityötunnit ovat romahtaneet 25 % vuoden 1999 syyskuusta vuoden 2009 syyskuuhun. Eli neljännes kokoaikaisista miehistä olisi pitänyt joutua työttömiksi. Neljäsosa kokoaikaisesta miestyövoimasta on yli 200 000 miestä. Naisten työtunnit olivat laskeneet vain 10 %.

Kun tehtyjen työtuntien seuranta ei ole pakollista Suomessa, ainoa luotettava tehtyjen työtuntien mittari on ajankäyttötilasto, mutta se tehdään vain 10 vuoden välein. Tilastokeskus näyttää kohdentavan rahansa väärin.

Katso esim. Tiede-lehti maaliskuun 20 päivä:
http://www.tiede.fi/keskustelut/viewtopic.php?f=13&t=44510&view=previous

Työttömyysaste oli miehillä laskenut  kymmenessä vuodessa 9,1 :stä 9,0:aan ja naisilla 10,6:sta 7,6:een.Tästä voi vetää sen johtopäätöksen, että yritykset olivat pitäneet väen palkkalistoillaan, vaikka heidän työtuntinsa olivat laskeneet, etenkin miesvoittoisilla aloilla  (eli esim. teollisuudessa ja kuljetusalalla).

Nyt EVA on viimein huomannut saman. Tuottavuus on laskenut! Totta kai tuottavuus on laskenut, kun entisellä joukolla on vähemmän töitä tehtävänä. Tuotanto on tippunut, vaikka väki on ennallaan. EVA:n arvio siitä, että väkeä olisi liikaa 100 000 henkeä, on minun arvioni mukaan jopa alakantissa.

1990 alkaneessa alamäessä väkeä vähennettiin työn vähenemisen tahdissa. Myöhemmin on väitetty, että se oli virhe, sillä sitä väkeä olisi tarvittu joku vuosi myöhemmin, kun tuotanto taas palasi ennalleen.

Nyt väkeä ei ole vähennetty tuotannon hiipumisen tahdissa. Nyt se alkaa näyttää virheeltä, sillä tunnelin päässä ei näy valoa. Yliraskaat henkilökulut saattavat jopa estää yrityksiä virkoamasta, sillä ne eivät voi raskaiden henkilökulujen vaivaamina voittaa kilpailijamaiden yritysten tarjouksia. Kun ei ole mitään järkeä vähentää väkeä tuotekehityksestä, tarjouslaskennasta tai myynnistä, se on pakko tehdä tuotannosta ja hallinnosta. Mutta riittääkö se kulujen leikkaamiseen ja yritysten tervehdyttämiseen?

”Lisää työtä miehille” on tähän sairauteen ainoa mahdollinen lääke. Hallituksen satojen miljoonien eurojen tuki palkkasopimuksiin taisi olla täysin väärin kohdennettu. Luotiinko niillä rahoilla lisää tuotannollista työtä, sitä, mistä nyt on pula? Viennin tärkeyttäkään ei ole huomattu. Jos entisen mallinen tuotanto katoaa halvempiin maihin, on pystyttävä kehitettämään uudenlaista tuotantoa. Emme me voi elää pelkästään toisiamme palvelemalla ja toisiamme laskuttamalla.

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu