My name is Bond. Euro Bond.

Raimo Ilasniemi vaatii tämän päivän (27.11.2011) Helsingin Sanomissa, että yliopistojen huippututkijat tulee ottaa talous- ja liiketaloustieteen edustajina mukaan päätöksentekoon.

Ensiksi sanon suoraan, että tuntematta yrittäjäkansanedustaja Hakkaraista mitenkään (en lue iltapäivälehtiä, enkä 7 päivää-lehteä), uskon hänen asiantuntemukseensa monin kerroin enemmän kuin tutkijankammioistaan kaivettujen todellisesta elämästä vieraantuneiden pölypesien mielipiteiden arvoon.

Miksi?

Minulla on omakohtaista tietoa, miltä planeetalta nämä yliopistotutkijat ovat.
Suomen palkkatasa-arvopolitiikka lepää miltei yksinomaan Jyväskylän Yliopiston professorin Raija Julkusen lausuntojen varassa. STM käyttää häntä asiantuntijanaan. Vanhasen toisen hallituksen antamaa tasa-arvoselontekoa edelsi asiantuntijoiden kuuleminen. Raija Julkusen selonteossa (luettavissa STM:n verkkosivuilta ”Sosiaali- ja terveysministeriön selvityksiä 2009:53”) sanotaan näin:

8 PALKKAERIARVOISUUS
8.1 Palkatasa-arvo tasa-arvo-ohjelmissa
Sukupuolen mukaiset vai samat palkat
Mieselättäjäyhteiskunnassa miehet ovat ”ansainneet” enemmän pelkän sukupuolensa perusteella. Toisen maailmansodan jälkeisenä aikana sukupuolenmukainen palkkaero on kaventunut, mutta Suomessa tilanne on 1980-luvun lopulta lähtien jämähtänyt suurin piirtein iskulauseenomaiselle 80 sentintasolle (Lehto 2007). Tämä noin 20 prosentin palkkaero kuvaa säännöllisen työajan keskimääräisten kuukausiansioiden eroa. Se kertoo naisten ja miestentöiden erilaisesta palkkauksellisesta arvostuksesta sekä eri sektoreiden erilaisesta palkanmaksukyvystä ja rahoituspohjasta (verotulot vs. markkinat).

Kuitenkin, kun jaamme verotettavat tulot miesten ja naisten tekemillä työtunneilla, huomaamme, että miehen ja naisen tuntipalkat ovat Suomessa samalla tasolla. Olisihan se kansantaloustieteen vastaista, että meillä olisi ”musta aukko”, joka imaisisi naisten palkoista 20 % jälkiä jättämättä. Tämä 20 % on tieteen tekijöille ylitsepääsemätön mysteeri, vaikka sen pystyy näkemään sokea Reettakin.

Tämänlaisten ”asiantuntijoiden” Ilaskivi siis haluaisi toimivan poliitikkojen neuvonantajina Suomen kansan- ja liiketalouspolitiikkaa kehittämässä.

Pitää toimia päinvastoin. Valtio ostaa konsulteiltaan lausuntoja ym. palveluita vuosittain lähes 100 miljoonalla eurolla. Onkohan siellä yhtään rahan arvoista joukossa? Talouselämämme kohentuisi parhaiten, kun tilaukset arkielämästä vieraantuneilta konsulteilta lopetettaisiin ja nekin rahat käytettäisiin vaikkapa lainojen lyhentämiseen, kun kukaan ei näytä huomaavan tukea vientiyrityksiä.

paulisumanen

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies". “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking - "Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard - "On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu